Джуманджи

Jumanji

- 9/10

За филма

В разпространение от: 22.12.1995
Премиера в България: 15.03.1996
Премиера на видео: 12.09.1996
Производител: TriStar Pictures
Разпространител: Александра Филмс
Награди и номинации: 2 награди "Сатурн" и 5 номинации от Академията за фантастични, фентъзи и хорър филми 1996 г.

По едноименната книга (1981 г.) на американския детски писател и илюстратор Крис Ван Олсбърг.

Две деца играят игра, която освобождава предишен участник, пленен от нея преди 25 години - но заедно с него нахълтват и стада африкански животни...

Игрите винаги са разчитали на въображението. До този момент.
Игра, като никоя друга се появява в живота на четирима нищо неподозиращи души. Древно развлечение, опознавано през вековете от участниците в него. Единственото правило, което може да бъде научено е: довърши това, което си започнал или то ще те довърши...
Опасно е. Красиво е . Неизбежно е. Нарича се Джуманджи.

Джуманджи е името на една доста необичайна настолна игра, ангажирала вниманието на мнозина опитни играчи във вековете. Но поради магията скрита в нея и заради дремещите опасности, които лесно могат да бъдат освободени, малцина са онези пожелали да играят повторно.

Младият Алън Париш (Адам Хан-Бърд) открива Джуманджи през 1969 г. Докато играе заедно със своята приятелка Сара (Лора Бел-Бънди) той е пренесен в джунглата на фантазията и остава там цели 26 години, защото не се намира никой, който да хвърли вълшебните зарове. Новите играчи са две деца, които отиват на тавана в къщата на Алън, защото чуват зов на тъпани през нощта. "Не можеш да чуеш повика на барабаните, освен ако нямаш някакъв генерален проблем в живота си. Нещо, което трябва на всяка цена да бъде разрешено,"- обяснява режисьорът Джонстън- "Това е ключов елемент в играта. През 1969 г. барабаните викат Алън, защото той има проблеми с баща си и със себе си. Сега, когато Джуди и Питър се нанасят в къщата на Париш, те са нещастни поради смъртта на родителите си."
Когато децата хвърлят заровете и уцелват точните числа, Алън се връща в реалния свят, като 38 годишен мъж (Робин Уилямс), но заедно със себе си той повлича и фантастичната реалност на Джуманджи. Единствения изход е да бъде намерена Сара и заедно всички да довършат започанатата толкова отдавна игра.

Другата възможност е лъвовете, крокодилите, тарантулите и всички същества излезли от света на играта да превземат къщата, квартала, градчето и да продължат напред във вихъра със сила, която не може да бъде спряна. Името и е Джуманджи... завинаги.

Робин Уилямс е в ролята на Алън Париш - детето на задружно семейство търговци от Нова Англия, чийто живот е разбит при мистериозното му изчезване. В ролята на възрастната Сара, травмирана през годините от загубата на най-добрия си приятел, е Бони Хънт.

Кастинг

Режисьор: Джо Джонстън
В ролите: Джонатан Хайд, Робин Уилямс, Дейвид Алън Гриър, Бони Хънт, Кирстен Дънст, Брадли Пиърс, Биби Нюуърт, Патриша Кларксън, Лора Бънди
Сценаристи: Джим Стрейн, Джонатан Хенсли, Грег Тейлър
Продуценти: Скот Крупф, Уилям Тайтлър
Музика: Джеймс Хорнър
По книгата на: Крис Ван Олсбърг
Оператор: Томас Акерман
Copyright © 2024 Dir.bg.