Гео Милев в лабиринта на времето

България | 2022г | 76 минути | Биографичен , Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 15.01.2022
Производител: Тривиум Филмс, Про Филм БГ
Разпространител: Тривиум Филмс

Филмът търси отговор на въпроса, защо гласът на Гео Милев (1895-1925) е бил непоносим за официалната власт.

Припомнят се фактите на кошмарната реалност от далечния февруари през 1954 година, когато в София и околностите са разкрити десет масови гроба, в които според специалистите са били заровени 500 души, приключили земния си път с насилствена смърт. Става ясно, че годината на това масово убийство е 1925. В един от гробовете край Илиянци е намерено стъклено око… окото е на легендарния поет.

Във филма участват актьори и обществени личности: Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на Койна Русева.

„Мисля, че и на най-големия специалист, който се занимава цял живот с творчеството на Гео Милев, ще му бъде трудно да обясни каква е тази магия, какво прави Гео Милев изключителен и важен за нашето днешно живеене. На която и врата да почукахме, пред която и институция да споделихме, че имаме нужда от помощ в процеса на работата по този филм, винаги и веднага вратите се отваряха, всеки искаше да ни помогне по някакъв начин!

Филмът няма хронологична структура. Той се занимава с няколко основни момента от живота, от съдбата на Гео Милев. Започваме с неговото изчезване, като за нас беше особено важно неговото отношение към близките му, към жена му, към баща му, както и отношението му към властта. Гео Милев не е изпитвал страх - никога от нищо.“
Костадин Бонев

Създаването на филма е през 2021 г.

Прожекция в регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора: 15.01.2022 г.
Прожекция на фестивала Златен Ритон-София: 21.02.2022 г., Дом на киното.
Прожекция на София Филм Фест: 24.03.2022 г.

Кастинг

Режисьор: Костадин Бонев
Сценаристи: Костадин Бонев, Константин Петров
Оператор: Алекс Самунджи
Copyright © 2024 Dir.bg.