Блок

The Block

България | 2022г | 70 минути | Драма , Романтичен , Трилър | Официален сайт
- 7/10

За филма

В разпространение от: 24.09.2022
Премиера в България: 31.03.2023
Производител: Феникс Продакшън, А Плюс Филмс
Разпространител: А Плюс Филмс

Събития, случващи се в един произволен софийски блок в период на локдаун през 2020-2021 г., по време на втора или трета вълна на пандемията от covid-19. Пресичат се истории, развиващи се в различните апартаменти и пространства на блока. Всичко започва с един сън - сън за Ива и Виктор (Катрин Василева и Димитър Николов)... Двама души със силни чувства един към друг ни напомнят, че нищо не може да застане на пътя на любовта, а спасението се превръща във възможност. Посланието е: "Никога не се отказвай!".

„Историята се роди по време на пандемията, но не е вдъхновена от нея. Има спомени и реални случки, но сюжетът е измислица. Пандемията е само фон на живота ни в този период. Идеята беше да преодолеем реалността и да потърсим спасение в недействителното, във фикцията и (може би) в любовта.
Аз не си представям „блокът“ във физически и социален план, а като метафора на една боксуваща, изгубила пътя си общност. Във филма има около 15 основни персонажа и никой от тях не е главен, това е една мозайка от образи.
Това са няколко истории, които вървят едновременно, на едно и също място, в един ден и се преплитат. Една мозайка от истории, които свършват на едно място.
Блок е една метафора на обществото, което буксува.“
Тодор Мацанов

Снимките са осъществени през ноември 2021 г.

Прожекция на Sofia Summer Fest (на открито): 24.09.2022 г.
Прожекция на Златна роза - Варна: 27.09.2022 г.
Прожекция на София Филм Фест: 17.03.2023 г. (кино Люмиер).

Кастинг

Режисьор: Тодор Мацанов
В ролите: Димитър Николов, Катрин Василева, Димо Алексиев, Дария Симеонова, Димитър Крумов, Антон Димитрачков, Борислав Чучков, Ромина Божинова, Стефан Денолюбов, Любомир Нейков, Елица Георгиева, Елица Дейкова, Симона Стоянова, Елена Замяркова, Бистра-Ижеома Окереке
Сценаристи: Тодор Мацанов, Франческо Фратини
Продуценти: Франческо Фратини, Христо Дерменджиев
Музика: Асен Христов
Оператор: Дамян Димитров
Copyright © 2024 Dir.bg.