Васил

Vasil

Испания, България | 2022г | 93 минути | Драма | Официален сайт
- 4.3/10

За филма

В разпространение от: 04.11.2022
Премиера в България: 27.01.2023
Производител: Активист 38, Distinto Films, RTVE, TV3, Filmax International
Разпространител: Александра Филмс

По действителен случай. Една история за приятелството.

Васил (Иван Бърнев) е умен и чаровен, първокласен играч на бридж и шах, но живее по улиците на Валенсия. Пенсионираният архитект Алфредо (Кара Елехалде) го подслонява в дома си за известно време за изумление на дъщеря му Луиза (Александра Хименес).

Васил и Алфредо нямат нищо общо освен страстта им към шаха. Въпреки различията Алфредо постепенно разбира, че Васил завинаги е променил живота му.

Има хора, които идват в живота ти, за да го променят!

* * * * * * *

Един ден режисьорката научава, че ексцентричният й баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент.
„Баща ми ми се обади една сутрин, за да ми каже, че има българин в къщата си. Така започна всичко. Аз съм онази дъщеря, която объркана се посвети да наблюдава всичко, което се случва, като на филм. Разказвах на колегите си, очаровани от всяко ново събитие, преоткривайки баща ми... И когато всичко свърши, разбрах, че съм била само зрител, че съм изгубила нещо.. И разбрах, че без да познавам този човек, той е събудил нещо в мен. Така че направих единственото, което можех да направя: написах тази история."
Авелина Прат

Филмът се концентрира върху житейските ценности, приятелството, топлотата и необичайния начин, по който намираме път един към друг. Авелина Прат се стреми да излезе от клишето за имигрантска история. Васил смайва както самотния Алфредо, така и членове на местния шах клуб с таланта си да играе бридж и шах и предизвиква промяна в живота и ценностите им.

Прожекция в G8 Cinema - София: 13.01.2023 г.

Кастинг

Режисьор: Авелина Прат
В ролите: Иван Бърнев, Кара Елехалде, Александра Хименес, Сю Флек, Суси Санчес, Лорена Лопес, Пепо Бласко
Сценарист: Авелина Прат
Продуценти: Мириам Порте, Весела Казакова, Мина Милева
Музика: Винсент Бариера
Оператор: Сантяго Раках
Copyright © 2024 Dir.bg.