С внимание към детайла

България | 2022г | 78 минути | Документален
- 0/10

За филма

В разпространение от: 03.10.2022
Производител: Меджикшоп

Филм-очерк за един от пионерите на операторското майсторство в България - за оператора и преподавателя от ВИТИЗ / НАТФИЗ доц. Георги Карайорданов. Той е един от създателите на кинообразованието в България: през 1973 г. заедно с Христо Христов и Неделчо Милев поставя началото на кинофакултета на тогавашния ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. Той е и първият главен оператор на БНТ.

Георги Карайорданов (1926 - 1998) въвежда в света на киното едни от най-прочутите днес филмови оператори в България като Емил Христов, Иван Варимезов, Константин Занков, Емилия Стоева, Георги Николов, Калин Иванов, Красимир Андонов, Рали Ралчев. Техните разкази са своеобразно признание за таланта на учителя им и отдаване на заслужена почит към труда и личността му. През погледа и спомените на студентите на доц. Георги Карайорданов се изгражда образа на прецизен и взискателен преподавател, създал основите на операторското образование в България и подготвил много от най-успешните оператори в българското кино.

Филмът е реализиран с подкрепата на ръководството на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и на ректора проф. Семерджиев.

Прожекция в кино Одеон - София: 03.10.2022 г.
Прожекции на 13.01.2023 г. в Дом на киното - София, Lucky Дом на киното - Пловдив, Регионална библиотека „Пейо Яворов“ - Бургас и Фестивален и конгресен център Варна.

Кастинг

Режисьор: Деси Томбушева
Сценарист: Момчил Николов
Продуцент: Георги Николов
Оператор: Здравко Ружов
Copyright © 2024 Dir.bg.