Рейнско злато

Rheingold

Германия, Италия, Нидерландия | 2022г | 138 минути | Биографичен , Драма , Криминален , Музикален
- 7/10

За филма

В разпространение от: 27.10.2022
Производител: Bombero International, Corazon International, Lemming Film, Palosanto Films,Rai Cinema, Warner Bros. Germany
Разпространител: 27 София Филм Фест 2023

"Rhine Gold":

Филм, вдъхновен от съдбата на прочутия германски рапър от кюрдски произход Дживар Хаджаби, известен като Хатар (Xatar) и по мотиви от автобиографичната книга на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ („Alles oder Nix: Bei uns sagt man, die Welt gehoert dir“, 2015 г.).

Той е роден в Иран през 1981 г. в семейството на професор по музика. Родителите му бягат в съседен Ирак, но след като режимът на Саддам Хюсеин напада кюрдското малцинство през 1988 г., те са заловени и хвърлени в затвора. След емиграцията в Германия семейството се опитва да води нормален живот. От края на 1990-те години рапиращият в младежки център Хаджаби използва псевдонима Хатар, кюрдска дума за "опасност". През 2009 година 28-годишният Дживар участва в магистрален обир край гр. Лудвигсбург на камион, който превозва злато, и бяга в Иран заедно със съучастниците си и плячката от 120 кг. бижута и стоматологично злато, оценена на 1,7 милиона евро.

След като е екстрадиран в Германия той попада в затвора до декември 2014 г., откъдето продължава да управлява музикалния си бизнес и дори нелегално записва албум, който излиза през 2012 г. Хатар става един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж. Паралелно с работата си в музикалната индустрия, той основава верига за бързо хранене, собственик е на прочут наргиле бар, има свой бранд тютюн, работи с дизайнери за създаване на модна линия с облекла и бижута за американската компания "Massari".

Сюжет на филма:
Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия. Дживар (Емилио Сакрая) се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към наркокартел.

Прожекции на София Филм Фест: 22.03.-09.04.2023 г.

Кастинг

Режисьор: Фатих Акин
В ролите: Емилио Сакрая, Мона Пирзад, Кардо Разази, Илиез Раул, Согол Фагани, Хюсеин Топ, Арман Кашани
Сценарист: Фатих Акин
Продуценти: Фатих Акин, Нурхан Шекерджи-Порст
Музика: Ралф Кемпер
Оператор: Райнер Клаусман
Copyright © 2024 Dir.bg.