Любовта не е портокал

Love Is Not an Orange

Молдова, Франция, Нидерландия, Белгия | 2022г | 73 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 18.10.2022
Производител: ALTFilm, Basalt Film, Clin d'oeil Films
Разпространител: 27 София Филм Фест 2023

Чрез личните архиви на молдовски семейства, документиращи периода на преход от социализъм към капитализъм през 90-те години на ХХ век, е представена деликатността на емоционалните връзки през погледа на едно поколение майки и дъщери, принудени да живеят разделени, за да оцелеят. Портрет на една постсъветска страна, която се намира на кръстопътя на историята - от молдовската режисьорка, живееща в Брюксел.

В началото на 1990-те години жените масово напускат Молдова, за да осигурят прехраната на семействата си. Тъй като не могат да се върнат у дома, те намират особен начин да поддържат връзка - изпращат големи картонени кутии, пълни с подаръци и храна, за които е могло само да се мечтае в онези дни. В замяна, децата им изпращали видеокасети!

Тази размяна се превръща в ритуал сред хиляди семейства. Видеокамерите и подаръците позволяват на майки и деца да споделят моменти от живота си, докато са разделени.

С течение на времето става ясно, че завръщането на майките е все по-далечна перспектива... Децата се превръщат в тийнейджъри - и, разочаровани, спират да снимат.

Прожекция на София Филм Фест: март 2023 г.

Кастинг

Режисьор: Отилия Бабара
Сценарист: Отилия Бабара
Продуцент: Ханне Флипо
Монтаж: Пиерпаоло Филомено
Copyright © 2024 Dir.bg.