Часовете

The Hours

САЩ, Великобритания | 2002г | 114 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 25.12.2002
Премиера в България: 17.10.2003
Премиера на видео: 03.03.2004
Премиера на DVD: 03.03.2004
Производител: Paramount Pictures, Miramax, Scott Rudin Productions
Разпространител: Съни Филмс
Разпространител DVD: Съни Филмс
Награди и номинации: “Оскар” 2003 г. (Никол Кидман) и 8 номинации
2 награди “Златен глобус” 2003 г. (Никол Кидман и най-добър филм) и 5 номинации
2 награди от Британската академия 2003 г. (Никол Кидман и за музика) и 8 номинации
Номинация от Австралийския филмов институт 2003 г. (за най-добър чуждестранен филм)
Берлин 2003 г. - награда на публиката, Сребърна мечка (Мерил Стрийт, Никол Кидман и Джулиан Мур), номинация за Златна мечка
Номинация за Сезар 2004 г. (най-добър чуждестранен филм)
Номинация Давид ди Донатело 2003 г. (най-добър чуждестранен филм)
Германска филмова академия - най-добър чуждестранен филм, 2003 г.
Номинация за Грами 2003 г. (Филип Глас)
Множество награди и номинации от асоциации на филмовите критици

По едноименния роман (1998 г.) на американския писател и преподавател по творческо писане в Йейлския университет Майкъл Кънингам. Вдъхновен от романа на Вирджиния Улф от 1925 г. “Мисис Далауей”, Кънингам пише “Часовете” 73 години след нея. За тази книга той получава “Пулицър” и наградата PEN/Faulkner, както и признанието на най-влиятелните печатни медии в САЩ, обявили я за книга на 1998 г.

Три епохи, три истории и съдбите на три жени се преплитат в един разтърсващ разказ, в който всяка една от тях е свързана с другите във времето, без да съзнават, че силата на една литературна творба необратимо променя живота им.

Всяка една от тях изживява своя собствена криза, близка до тази на другите, и всяка една от тях поставя нечий друг живот на първо място. Филмът изважда наяве дълбоко скритите връзки между съдбите на тези разкъсвани от съмнения жени, докато те осъзнават, че да бъдеш всеотдайна и жертвоготовна като майка, съпруга или приятел далеч не е равносилно на щастие.

1923 година. Вирджиния Улф (Никол Кидман) живее в спокойствието и тишината на предградие на Лондон. По това време тя работи върху първия си голям роман “Мисис Далауей”, проследяващ ден от живота на една жена, осъзнаваща празнотата в баналното си ежедневие. Но Вирджиня има свои собствени демони и се мъчи да преодолее депресията, която заплашва да я погуби, докато съпругът й Ленърд (Стивън Дилейн) безуспешно се опитва да й помогне.

1951 година, следвоенен Лос Анджелис. Лора Браун (Джулиан Мур) е всеотдайна майка и съпруга, чието ежедневие се свежда единствено до грижите за сина й Ричи/Ричард (Джак Ровело / Ед Харис) и съпруга й Дан (Джон С. Райли). Тя намира утеха в “Мисис Далауей” и чувства героинята й толкова близка до себе си, че започва да обмисля фатална крачка в живота си. Колкото повече чете, толкова повече Лора открива, че образът на мисис Далауей отразява неудовлетворението, което самата тя изпитва от собствения си живот.

2001 година. Клариса Вон (Мерил Стрийп) е редакторка на художествена литература, която се грижи за приятеля си Ричард (Ед Харис) – талантлив поет, който бавно губи битката със СПИН. Клариса, която постепенно се превръща в съвременен огледален образ на мисис Далауей, трескаво подготвя парти в чест на Ричард, но не получава необходимата й помощ от любовника му Луис (Джеф Даниълс). Докато тя се мъчи да помогне на Ричард да доживее до следващия ден, той се пита дали животът му си струва тази мъчителна борба.

Трите истории майсторски преминават от една в друга и накрая се събират в един изненадващ сюблимен миг на откровение. В даден момент от живота си всяка по свой начин осъзнава, че времето да крие чувствата й изтича, времето за разкаяние си отива и че часът да живее настъпва.

Кастинг

Режисьор: Стивън Долдри
В ролите: Тони Колет, Джеф Даниълс, Джон Райли, Миранда Ричардсън, Клеър Дейнс, Джулиан Мур, Стивън Дилейн, Ед Харис, Никол Кидман, Айлийн Аткинс, Мерил Стрийп
Сценарист: Дейвид Хеър
Продуценти: Скот Рудин, Робърт Фокс
Музика: Филип Глас
По книгата на: Майкъл Кънингам
Оператор: Шеймъс Макгарви
Copyright © 2024 Dir.bg.