Търсенето на Немо

Finding Nemo

- 6/10

За филма

В разпространение от: 30.05.2003
Премиера на видео: 07.04.2004
Премиера на DVD: 07.04.2004
Производител: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures
Разпространител DVD: Александра видео
Награди и номинации: Оскар 2004 г. - "Най-добър анимационен филм", 3 номинации за Оскар 2004
Номинация за Златен глобус 2004
Номинация за детската награда на BAFTA 2004
Нагграда AFI 2004 - "Филм на годината"
2 награди (най-добър анимационен филм и най-добра поддържаща актриса - Елън ДеДженерис) и 3 номинации за Сатурн 2004 от Академията за фантастични, фентъзи и хорър филми

Ремастериран в 3D през 2011 г.

Изумително подводно приключение със запомнящи се герои, хумор и искрена емоционалност. Проследява се комичното и вълнуващо пътешествие на свръхгрижовния клоун-риба Марлин, който предприема дръзко пътуване, за да спаси единствения си син Немо - загребан от водолаз. Заедно с приятелката си Дори, Марлин ще прекоси океан, изпълнен със запомнящи се комедийни персонажи, които ще му помогнат да открие Немо.

Сред прекрасното тропическо море, в района на Големия Бариерен риф, живее в уединение риба-клоун на име Марлин. Марлин е самотен баща, чийто живот се върти единствено около грижите за единствения му син Немо. След трагичната загуба на съпругата му и другите му деца, океанът и съществуващите в него опасности плашат Марлин и той се опитва по всякакъв начин да предпази сина си от тях. Но малкият Немо страда от излишно любопитство и много иска да научи колкото се може повече за тайнствения риф, край който живеят. Така, по време на една училищна екскурзия, той се отдалечава от групата и става пленник на водолази, събиращи редки тропически риби.

Марлин веднага се хвърля да търси сина си, а скоро към него се присъединява и разсеяната рибка Дори – макар и страдаща от краткотрайни загуба на паметта, по-добронамерена от нея няма в целия океан! И така, нашите герои се отправят в епично пътешествие, което ще ги срещне с акули вегетарианци, сърфиращи костенурки, медуза-хипнотизатор и изгладнели чайки.

Марлин проявява неочакван героизъм в усилията да спаси сина си, който от своя страна, сам крои дръзки планове за завръщането си у дома.

Кастинг

Режисьори: Андрю Стантън, Лий Ънкрич
Сценаристи: Андрю Стантън, Боб Питърсън, Дейвид Рейнълдс
Продуцент: Греъм Уолтърс
Музика: Томас Нюман
Озвучен на български от: Пенко Русев, Христо Мутафчиев, Николай Урумов, Ася Рачева, Иван Ранков
Оператори: Шарън Калахан, Джереми Ласки
Copyright © 2024 Dir.bg.