Покушението над Ричард Никсън

The Assassination of Richard Nixon

САЩ, Мексико | 2004г | 105 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 22.10.2004
Премиера в България: 13.03.2005
Премиера на видео: 03.11.2005
Премиера на DVD: 30.11.2005
Производител: Senator Intl., Anhelo Productions
Разпространител: 9 София Филм Фест
Разпространител DVD: Прооптики

Режисьорският дебют на Нилс Мюлер напомня за филмите от началото на 70-те години – и по-специално на “Шофьор на такси” и “Разговорът”. Мюлер и съсценаристът Кевин Кенеди педантично представят разстройството на личността на Самюъл Бики (в ролята - Шон Пен) – провалил се търговец и убиец.

Сам, който против волята си все пак се разделя с красивата си съпруга Мари (Наоми Уотс), е кротък и добросъвестен човек от народа, който постепенно натрупва у себе си толкова горчилка, че растящото му разочарование започва да го преследва в сънищата му под формата на отрицание. На ръба на нервен срив, той се стреми към успеха, който другите все някак постигат, а Самюъл – по необясними за самия него причини – все не успява.

Вдъхновен от истински случай, “Покушението над Ричард Никсън” разказва историята на рухването на Самюъл, който впоследствие прави опит да убие президента. Само че и това негово усилие, както и всичко, което се е опитвал да постигне в своя живот, е неизбежно обречено на провал.

С разразяването на аферата “Уотъргейт” идват и разпадането на брака му с Мари, отстраняването му от работа и скъсването на тънката нишка, която го свързва с реалността. Желанието му да накаже властите за страданията, които са му причинили, го кара да скрие пистолет под ортопедичната си наколенка. Намерението му е да отвлече самолет и с него да влети в Белия дом.

Кастинг

Режисьор: Нилс Мюлер
В ролите: Майкъл Уинкот, Шон Пен, Джак Томпсън, Хорхе Вергара, Наоми Уотс, Микелти Уилямсън, Дон Чийдъл
Сценаристи: Кевин Кенеди, Нилс Мюлер
Продуцент: Алфонсо Куарон
Оператор: Емануел Лубезки
Copyright © 2024 Dir.bg.