Милк

Milk

САЩ | 2008г | 128 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 05.12.2008
Премиера в България: 10.04.2009
Производител: Focus Features
Разпространител: Little Big Films
Награди и номинации: 2 награди Оскар 2009 г. (Шон Пен и за сценарий) и 6 номинации
Златен глобус 2009 г. (Шон Пен)
4 номинации от Британската академия
Номинация за Грами 2010 г. (Дани Елфман)
Множество награди и номинации от асоциации на филмовите критици

Носителят на „Оскар” Шон Пен играе главната роля на Харви Милк, режисиран от номинирания за „Оскар” Гюс ван Сант в този внушителен и вдъхновяващ разказ за първия прононсиран хомосексуалист, избран на обществена длъжност в Калифорния. Неговият живот променя историята, а смелостта му променя живота на хората.
Филмът обрисува последните осем години от живота на Харви Милк. Милк навършва 40, докато все още живее в Ню Йорк.

В търсене на нови възможности той и неговият любим Скот Смит се преместват в Сан Франсиско и основават малка фирма – “Кастро Камера”, в сърцето на работнически квартал, който не след дълго ще се превърне в пристан за хомосексуалистите от цялата страна. Любимият, фирмата „Кастро”, кварталът и красивият град дават сила на Милк и той изненадва и Скот, и самия себе си, като се превръща в истински говорител на промяната. Милк се стреми да постигне равни права и възможности за всички, а голямата му любов към града и неговите жители му спечелва подкрепа от млади и стари, нормални и хомосексуалисти във времена, когато предразсъдъците и насилието срещу обратните открито се смятат за норма.

През 1977 г. Харви Милк е избран в Комисията на надзорниците на Сан Франциско и така става първият хомосексуалист, заел важен обществен пост в Америка. Неговата победа е не само победа за правата на хомосексуалистите; Харви Милк създава коалиции сред всички партии от политическия спектър. Той променя самото разбиране на обществото – от пенсионерите до профсъюзните членове – за това какво означава да бъдеш борец за човешки права и преди ненавременната си смърт през 1978 г. се превръща в герой за всички американци.

Кастинг

Режисьор: Гюс Ван Сант
В ролите: Емил Хърш, Стивън Спинела, Денис О'Хеър, Виктор Гарбър, Диего Луна, Джеймс Франко, Алисън Пил, Джош Бролин, Шон Пен
Сценарист: Дъстин Ланс Блек
Продуцент: Брус Коен
Музика: Дани Елфман
Оператор: Харис Савайдс
Copyright © 2024 Dir.bg.