Младият Джон Ленън

Nowhere Boy

Великобритания, Канада | 2009г | 105 минути | Биографичен , Драма , Музикален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 25.12.2009
Премиера в България: 08.03.2010
Производител: Ecosse Films, Film4, Aver Media
Разпространител: 14 София Филм Фест 2010
Награди и номинации: 4 номинации BAFTA 2010 г.

„Младият Джон Ленън” на британската концептуалистка Сам Тейлър-Ууд фокусира върху ранните години от живота на легендата Ленън и връзките му с две от жените, допринесли формирането му като човек дълго преди да се превърне в икона в света на музиката.

Действието е ситуирано в средата на 50-те – в живота на Ленън ги няма нито Йоко Оно, нито Бийтъл-манията, а вместо тях са ежедневните проблеми на един темпераментен тийнейджър от Ливърпул. Резултатът е биографична история, която те кара да се замислиш наистина ли е било така.

Най-ценното във филма на Ууд е, че тя изследва човека Джон Ленън - не мита Ленън, за който всички неведнъж сме чували. Сценарият е дело на Мат Грийнхал. Ролята на младия „бийтъл” е поверена на Ерън Джонсън, в образа на майка му Джулия се превъплъщава Ан-Мари Дъф, а изключителната Кристин Скот Томас играе така обичаната леля на талантливия музикант – Мими. Именно на нея Джон подарява първата златна плоча на „Бийтълс”, с нейните думи, специално гравирани като цитат: „Китарата е хубаво нещо, Джон, но ти никога няма да изкарваш хляба си с нея…” Историята каза своята дума!

Кастинг

Режисьор: Сам Тейлър-Джонсън
В ролите: Ерън Тейлър-Джонсън, Ан-Мари Дъф, Кристин Скот Томас, Дейвид Трелфол, Джош Болт, Офилия Лавибонд, Дейвид Мориси, Томас Броуди-Сангстър
Сценарист: Мат Грийнал
Продуценти: Робърт Бърнстийн, Кевин Лоудър, Дъглас Рей
Музика: Алисън Голдфрап, Уил Грегъри
Оператор: Шеймъс Макгарви
Copyright © 2024 Dir.bg.