Искаме секс

Made in Dagenham

Великобритания | 2010г | 113 минути | Биографичен , Драма , Комедия | Официален сайт
- 3/10

За филма

В разпространение от: 12.08.2010
Производител: BBC Films, Audley Films, Sony Pictures Classics

През 1968 г. управата на завода за двигатели Форд в Дагенхам решава да спести някоя и друга лира, като преквалифицира 187 шивачки като „неквалифицирани” и да им плаща същата надница като на чистачки вместо надница, която се полага на механиците мъже, които правят колите. На всичкото отгоре жените работят натъпкани в задушен цех.

Безмълвното женско недоволство прераства в шумна стачка благодарение на насърчението на синдикалиста Албърт (Боб Хоскинс). Изведнъж скромната млада майка Рита (Сали Хокинс) се оказва начело на стачкуващите работнички, които с действията си проправят пътя на законодателните мерки за равни права при заплащането на мъжкия и женския труд.

Но пътят към справедливостта никога не е лесен. Жените се натъкват на съпротива от страна на шефовете на „Форд” (Рупърт Грейвс и Ричард Шиф), на съпрузите си, чиято работа спира, защото нямат седалки за монтиране в колите, и дори от страна на профсъюзния лидер (Кенет Греъм), който иска да запази своята привилегирована позиция. Но помощта на съпругата на шефа (Розамунд Пайк), интересът, проявен от секретарката по заетостта Барбара Касъл (Миранда Ричардсън), и нарастващото уважение към нея от собствения ù съпруг (Даниел Мейс) насърчават Рита напред по трудния път. Докато накрая от обикновена работничка тя се превръща в историческа фигура.

Оператор: Джон де Борман.

Кастинг

Режисьор: Найджъл Коул
В ролите: Даниел Майс, Боб Хоскинс, Сали Хокинс, Миранда Ричардсън, Розамунд Пайк, Андрю Линкълн
Сценарист: Уилям Айвъри
Продуцент: Елизабет Карлсен
Музика: Дайвид Арнолд
Озвучен от: Дани Хюстън
Copyright © 2024 Dir.bg.