По пътя

On the Road

САЩ, Франция, Бразилия | 2012г | 139 минути | Драма , Приключенски , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 23.05.2012
Премиера в България: 30.11.2012
Производител: MK2 Productions, American Zoetrope, Icon Distributions
Разпространител: Киномания 2012

По едноименния роман (1957 г.) на американския писател и художник Джак Керуак.

Най-после новаторският роман на Джак Керуак за младежи, търсещи свободата и себе си, е екранизиран. Тази типично американска книга е адаптирана от бразилския режисьор Валтер Салес и пуерториканския филмов сценарист Хосе Ривера, които стоят и зад още един незабравим филм „по пътя“ – "Мотоциклетни дневници" (2004 г.). Те разкриват американската митология така, както вероятно само външен човек може да го направи, и създават един филм толкова лиричен и разкрепостяващ, колкото и любимата класическа творба, която го вдъхновява.

"По пътя" е портрет на едно поколение, което не се страхува да престъпва правилата в своето търсене на смисъл. Филмът проследява разказвача на историята Сал Парадайс (с прототип самия Керуак) – амбициозен писател и внимателен наблюдател, привлечен от енергията и харизмата на своя приятел Дийн Мориарти, чийто прототип е приятеля на Керуак – Нийл Касиди.

През погледа на Сал (в ролята - Сам Райли) се докосваме до света на бийт поколението, когато той се присъединява към Дийн (Гарет Хедлънд) в едно пътуване през душевния и материален пейзаж на следвоенна Америка. Дийн си проправя път през главните и второстепенни пътища на нацията със запои и постояно въвличане в неприятности покрай многобройни секс авантюри, докато Сал къта ценни спомени, които по-късно да използва като писател. Наблюдава и бурната връзка на Дийн с разкрепостената му любовница Мерилу (Кристен Стюарт), която се влачи с тях като част от групата. Не след дълго към тях се присъединява и Карло Маркс (чийто прототип е Алън Гинсбърг; в ролята - Том Стъридж).

Те се отправят на път с очуканата си кола и с цялото време на света да опознават всякакви състояния под опиянението на наркотици, алкохол и секс. Но хедонизмът, дори и от трансцедентален тип, има своите граници...

Дийн е един от най-великите персонажи в американската литература – красив и енергичен, той олицетворява куул атмосферата на 50-те години. В същото време има и много недостатъци, а силата както на романа, така и на филма се крие в начина, по който Сал започва да схваща поведението на най-добрия си приятел. На фона на джаз саундтрак и с елегантни кадри, заснети с ръчна камера, "По пътя" разкрива обратната страна на американския конформизъм в цялата му объркана и поетична слава.

Изпълнителен продуцент: Франсис Форд Копола.

Прожекция на Киномания: 16 - 20.11.2012 г.

Кастинг

Режисьор: Валтер Салес
В ролите: Том Стъридж, Стив Бушеми, Кристен Стюарт, Гарет Хедлънд, Сам Райли, Кирстен Дънст, Ейми Адамс, Виго Мортенсен, Алис Брага, Елизабет Мос, Терънс Хауърд
Сценарист: Хосе Ривера
Продуцент: Роман Копола
Музика: Густаво Сантаолала
По книгата на: Джак Керуак
Оператор: Ерик Готие
Copyright © 2024 Dir.bg.