Властелинът на пръстените: Двете кули

The Lord of the Rings: The Two Towers

САЩ, Нова Зеландия | 2002г | 179 минути | Приключенски , Фентъзи | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 18.12.2002
Премиера в България: 10.01.2003
Премиера на видео: 27.08.2003
Премиера на DVD: 27.08.2003
Производител: Warner Bros.
Разпространител: Александра Филмс
Разпространител DVD: Александра видео
Награди и номинации: 2 награди и 4 номинации "Оскар" 2003 г.
2 номинации за Златен глобус 2003
3 награди и 8 номинации БАФТА 2003 г.

Фродо и Сам продължават своята мисия. Целта е да унищожат пръстена. Техните приятели привличат нови съюзници, но няма време... Сянката на злото надвисва все по-повече над Средната земя, войната за пръстена едва започва...

Продължение на епичното приключение за борбата на доброто срещу злото, развиващо се в смутните времена из Средната земя.

В края на първата част, след смъртта на Боромир и пропадането на Гандалф в пукнатината на Казад-дум, Задругата се разпада под натиска на обстоятелствата. Разделя се на три групи, но всеки от първоначалните й членове е твърдо решен да продължи героичния си поход.

“Властелинът на пръстените: Двете кули” започва сред хълмовете на Емин Мюл, където изгубилите пътя хобити Фродо (Илайджа Ууд) и Сам (Шон Астин) откриват, че са преследвани от загадъчния Ам-гъл и успяват да го пленят. Странното създание, завладяно от мисълта за пръстена, обещава да заведе хобитите до Черните порти на Мордор, ако го освободят. Сам не се доверява на новия им спътник, но на Фродо му дожалява за Ам-гъл, който също като него, преди време е бил Носител на Пръстена.

Арагорн (Виго Мортенсен), елфът Леголас (Орландо Блум) и джуджето Гимли (Джон Рис-Дейвис) стигат до обсаденото кралство Рохан, чийто велик някога владетел, крал Теоден (Бърнард Хил) е изпаднал под смъртоносната магия на Саруман. Еовин (Миранда Отто), племенницата на краля, разпознава Водача в Арагорн. И въпреки че се чувства привлечен от нея, Арагорн не може да забрави любовта си към елфската принцеса Арвен (Лив Тайлър) и това, което са си обещали.

Гандалф Сивия (Иън Маккелън) се е преродил като Гандалф Белия след епичната си битка с Балрог и напомня на Арагорн, че съдбата му е да обедини народа на Рохан с оцелелите в последната твърдина на хората – Гондор.

Междувременно пленените хобити Мери (Доминик Монахан) и Пипин (Били Бойд) са успели да избягат от Урук-хай, в тайнствената гора Ветроклин, където сред древните дървета срещат неочакван съюзник – Дървобрад, живо, ходещо дърво-пастир, чиито владения Саруман е покорил.
Разделени членовете на Задругата ще се сблъскат с най-различни опасности и древни чудеса. Заедно те ще трябва да се изправят срещу могъщата сила на Двете Кули – Ортанк в Исенгард, където поквареният магьосник Саруман създава смъртоносна 10-хилядна армия; и крепостта на Саурон в Барад-дур, дълбоко в мрачната пустош на Мордор.

Във “Властелинът на пръстените: Двете кули” е представена цяла галерия от завладяващи нови герои като…

Ам-гъл. Едва забележимо в първия филм, това загадъчно същество излиза на светло, за да изиграе ключова роля в Похода за унищожаването на Единствения Пръстен.
Народът на Рохан – включително и красивата Еовин, нейният брат Еомер (Карл Ърбан) и омагьосаният крал Теоден.
Змийския език (Брад Дуриф), двуличният съветник на Теоден и шпионин на Саруман в Рохан.
Фарамир (Дейвид Уенам), от Гондор, брат на убития Боромир.
Ентът Дървобрад, ходещо дърво-пастир, едно от най-старите същества в Средната земя.

DVD "Властелинът на пръстените: Трилогия" е издадено на 6 април 2010 г. от "Audio Visual" - България и включва:
- Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена (2001)
- Властелинът на пръстените: Двете кули (2002)
- Властелинът на пръстените: Завръщането на краля (2003).

Кастинг

Режисьор: Питър Джаксън
В ролите: Иън Маккелън, Миранда Ото, Били Бойд, Бърнард Хил, Брус Хопкинс, Шон Бийн, Джон Рис-Дейвис, Виго Мортенсен, Лив Тайлър, Доминик Монахан, Кристофър Лий, Орландо Блум, Шон Астин, Кейт Бланшет, Илайджа Ууд, Хюго Уийвинг, Сала Бейкър, Брад Дуриф
Сценаристи: Питър Джаксън, Фран Уолш, Стивън Синклер, Филипа Бойенс
Продуценти: Питър Джаксън, Бари Озборн, Фран Уолш
Музика: Хауърд Шор
По книгата на: Дж.Р. Р. Толкин
Оператор: Андрю Лесни
Copyright © 2024 Dir.bg.