Пепеляшка (2015)

Cinderella

- 7.8/10

За филма

В разпространение от: 06.03.2015
Премиера в България: 13.03.2015
Производител: Walt Disney Pictures
Разпространител: Форум Филм България
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2016 г. (за костюми - Санди Пауъл)
Номинация от Британската академия 2016 г. (костюми)
"Най-добър семеен филм" от Дружеството на филмовите критици в Лас Вегас 2015 г.


Нов преразказ на класическата европейска приказка за прислужницата - доведена дъщеря, която печели сърцето на принца.
Тя е включена от Шарл Перо в неговия сборник "Истории и приказки от отминали времена" (1697 г.) и от братя Грим в тяхната колекция „Детски и семейни приказки“ (1812 г.).

Историята следва младата Елла, чийто баща-търговец се жени повторно след трагичната смърт на майка й. От желание да подкрепи обичания си татко, Елла приветства с добре дошли мащехата си Лейди Тримейн и нейните дъщери Анастасия и Дризела в семейния дом.

Когато обаче и баща й неочаквано си отива от този свят, тя е оставена на милостта на своето завистливо и жестоко ново семейство. Сведена до нищо повече от прислужница, покрита с пепел от огнището и скоро така и прекръстена - Пепеляшка, Елла би могла бързо да изгуби надежда. Въпреки че е подложена на жестокост, Елла е решена да осъществи завета на майка си - "да бъде смела и любезна". Тя няма да се отдаде на отчаянието, нито ще презира тези, които я нараняват.

Ненадейно, тя се среща в гората с елегантен странник. Без да знае, че той всъщност е принц и без да е поне придворен служител, Елла усеща, че е срещнала сродна душа...

В ролята на Пепеляшка е английската актриса и модел Лили Джеймс (звезда на сериала "Имението Даунтън"), друга британка - Хелена Бонъм Картър - играе кръстницата, австралийката Кейт Бланшет е мащехата, шотландецът Ричард Мадън - Очарователния принц, а Великият дук е шведът Стелан Скарсгард.

Британската актьорска школа е представена още от превъзходния Сър Дерек Джакоби (Краля), Нонсо Анози (Капитана), Холидей Грейнджър (Анастасия), Софи Макшера (Дризела) и други. Младата Елла се играе от Елоиз Уеб, а в ролите на бащата и майка й са съответно Бен Чаплин и Хейли Атуел.

Режисьорът от Северна Ирландия, Сър Кенет Брана, има 5 номинации за Оскар, 4 за Златен глобус, носител е на награда "Еми" и на много други награди и номинации. В този филм той продължава съвместната си работа с шотландския композитор Патрик Дойл (още от "Хенри V"), както и с кипърския оператор Харис Замбарлукос ("Джак Райън: Теория на хаоса").


Филмът излиза в дублирана и субтитрирана версия.

Кастинг

Режисьор: Кенет Брана
В ролите: Лили Джеймс, Кейт Бланшет, Хелена Бонъм Картър, Хейли Атуел, Ричард Мадън, Стелан Скарсгард, Холидей Грейнджър, Софи Макшера, Нонсо Анози, Дерек Джакоби, Елоиз Уеб, Хейли Атуел, Бен Чаплин
Сценарист: Крис Уейтс
Продуценти: Дейвид Барън, Саймън Кинбърг, Алисън Шърмър
Музика: Патрик Дойл
По книгата на: Шарл Перо, Братя Грим
Оператор: Харис Замбарлукос
Copyright © 2024 Dir.bg.