Феникс

Phoenix

Германия, Полша | 2014г | 98 минути | Драма , Исторически | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 05.09.2014
Премиера в България: 11.05.2015
Производител: Schramm Film Koerner & Weber, Bayerischer Rundfunk
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Сан Себастиан ’14 – Наградата на ФИПРЕССИ и номинация за „Златна раковина” за най-добър филм

Водеща фигура в новото немско кино, Кристиан Пецолд е създал репутацията си с изчистено, визуално грабващо творчество и истории, които преливат от параноя и безпокойство. Оцелялата след концентрационен лагер Нели Ленц е обезобразена и се подлага на пластични операции, за да заличи белезите си.

Тя постепенно се завръща към нормалния живот в Берлин след края на Втората световна война и игнорирайки предупрежденията на приятелите си, решава да намери Джони – съпруга си, който може би я е предал на нацистите. Скрита зад ново лице и отчаяно издирваща някогашната си любов и стария си начин живот, Нели не разкрива самоличността си пред Джони, след като той не я разпознава. Така тя позволява да бъде въвлечена в обезпокоителна схема.

Главната актриса във Феникс и муза на Пецолд Нина Хос прави впечатляващата роля на жена, която се опитва да запази достойнството си в трудни обстоятелства и не успява да примири любовта със схващането за справедливост.

Връщайки се назад, от непрестанните подозрения в Източна Германия по време на Студената война (действието на последния им съвместен филм, изключително добре приетия Барбара) до опустошените предградия на следвоенна Германия, Пецолд и Хос създават още една силно затрогваща творба за дълбоките последици от предателството.

София Филм Фест за учащи - прожекция на 11 май 2015 г.

Кастинг

Режисьор: Кристиан Пецолд
В ролите: Нина Хос, Роналд Зерфелд, Имоген Коге, Нина Кунзендорф
Сценарист: Кристиан Пецолд
Продуценти: Михаел Вебер, Флориан Кьорнер фон Густорф
Музика: Щефан Вил
Оператор: Ханс Фром
Copyright © 2023 Dir.bg.