Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Швеция, Германия, Норвегия, Франция | 2014г | 101 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 24.10.2014
Производител: Roy Andersson Filmproduktion
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Награда "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция 2014 г.

"A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence"

Най-специфичният шведски режисьор от Ингмар Бергман насам, Рой Андершон (Песни от втория етаж) се завръща с абсурдна, сюрреалистична и шокиращо черна комедия, която свободно преминава от кошмар към фантазия и хумор, докато размишлява над вечната човешка безчовечност.

Смесица от абсурд, черен хумор, шок и абсолютен ужас, Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването представя серия мрачни и комични скици, организирани в две сюжетни линии. В едната двама неориентирани и неопитни търговци обикалят града, опитват се да продават инвентара си от вампирски зъби и гумени маски и през цялото време се карат като стара двойка. Паралелно с това Карл XII – най-войнственият шведски крал – се появява в наши дни и продължава серията си катастрофални поражения. Преминавайки от кошмар към фантазия, транс и дори импрозивиран музикален епизод, филмът завършва с безмилостно осъждане на представената от Андершон зашеметяваща липса на съпричастност.

Въпреки че го наричат „slapstick” Бергман и го сравняват с Фелини, Андершон остава най-близо до Бунюел със сюрреалистичните си похвати и с яростта си, както и с неподправената емпатия и тъга, които се крият зад извратения му хумор. Режисьорът споделя, че Гълъб седна на клон... е силно повлиян от Достоевки и подобно на творчеството на руския класик, филмът не е за хора със слабо сърце. Изключително провокативна и крайно смущаваща критика на епохата ни.
Стив Грейвсток, МФФ Торонто

Кастинг

Режисьор: Рой Андершон
В ролите: Ола Стенсон, Лоти Тьорнрос, Холгер Андершон, Виктор Гиленберг, Нилс Вестблом, Оскар Саломонсон
Сценарист: Рой Андершон
Продуцент: Пернила Сандстрьом
Музика: Хани Ясар, Горм Сундберг
Оператори: Ищван Борбаш, Гергел Палош
Copyright © 2024 Dir.bg.