Салто мортале

Salto Mortale

- 10/10

За филма

В разпространение от: 23.03.2015
Производител: Projector, БНТ
Разпространител: 19 София Филм Фест 2015

Филм за един необикновен човек, чийто живот се превърта в задно салто - от олимпийския връх до житейското дъно! Разказът който проследява 30 години от живота на погубения шампион – от края на социализма през прехода и до наши дни.

1988 година, Олимпийски игри в Сеул, Южна Корея. Българският щангист Ангел Генчев става шампион в категория до 67,5 кг с уникални световни рекорди и смазваща преднина пред конкурентите. След последния си опит, Ангел прави задно салто, което се превръща в неофициална емблема на Олимпиадата.

Кадри със салтото се въртят по световните телевизии, а фотосът се разпространява от водещите информационни агенции. Медиите тръбят, че Ангел Генчев е сред най-големите герои на Игрите.

Ден след своя триумф щангистът, признат за един от най-големите таланти в историята на този спорт, се оказва в епицентъра на жесток скандал. Но това е само първият кръг на ада за Ангел. Той ще трябва да мине и през останалите.

48 часа след радостта, златният медал е изискан обратно. Доводът – уличение в допинг. Салтото от радост на боеца, роден в Търговище, се превръща в салто мортале. „Просто не приехме предложението на СССР за подялба на медалите” са думите на носителя на четири световни и четири европейски титли за юноши, Ангел Генчев. Държавата заклеймява Ангел и отнема състезателните му права за две години. След задното салто животът на Ангел тръгва стремглаво назад. Започва затъването на един силен мъж , който воюва срещу собствената си злощастна съдба с ярост и гняв. Следват години наред зад решетките в няколко български затвора. „Благодарен съм, че прекарах толкова години в затвора, защото ако не бях вътре, щях да бъда в гробищата”, признава Генчев.

Борислав Колев успява да запечата в своя филм и сълзите в очите на Ангел, и наранената гордост, скрита в тях, и хумора, прикриващ болката и съжалението, и чудовищната му сила. „В Ангел Генчев виждаш един човек, който е забравен и е на дъното. Той е безкрайно мотивиран, готов е на всичко, за да се чуе за него”, споделя Борислав Колев. Героя си определя като много сложен, продукт на една порочна система за правене на шампиони. Когато тази система спира да съществува, човекът се оказва на улицата, в джунглата. Ангел Генчев определено не е представен като положителен герой във филма. „Голям шампион е, изключителен талант, знае как да печели битките на подуима, но губи войната със собствените си демони. Не успява да се пребори със своята тъмна страна”, казва още Колев.

В началото на 2014 г. бившият щангист, вече на 46, получи и ефективна присъда за хулиганство от Районния съд в Разград, след като наругал прокурор по друго дело срещу него в Исперих.

„Салто мортале” е филм за таланта и неговите метаморфози. За яростта да оцелееш. За престъплението и наказанието. За надеждата, че след като си полетял стремително от върха и си стигнал дъното на пропастта, това не е краят. За вярата, че можеш да намериш у себе си сили да се пребориш. „Салто мортале” е и разказ за мръсните игри в голямата политика, част от която е елитният спорт.

Премиерна прожекция - на София Филм Фест: 23.03.2015 г.
Прожекция на "Златен ритон" Пловдив: 2-3.12.2015 г.
Прожекция на СФФУ Пролет 2016: 11.04.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Борислав Колев
Сценарист: Борислав Колев
Продуценти: Димитър Гочев, Димитър Митовски
Музика: Николай Иванов
Оператор: Пламен Герасимов
Copyright © 2024 Dir.bg.