Режисьорът на "Крийд" поема "Черната пантера" на Марвъл

01.01.2016 г.
Режисьорът на 29-годишният тъмнокож калифорнийски режисьор Райън Куглър, чийто втори филм "Крийд: Сърце на шампион" (спин-оф на "Роки") получи силното одобрение на критиката, ще режисира планирания за февруари 2018 г. фантастичен екшън на "Marvel" - "Черната пантера" ("Black Panther"). Слухът се носеше от седмици, а вчера бе потвърден от електронното издание "Moviefone".

Президентът на "Марвъл Студиос" Кевин Файги е изнесъл информацията в интервю за списание "Empire". Куглър, чието име вече се спряга сред възможните за номинация за Оскар и който спечели наградата "Независим дух" за дебютната си биографична драма "Fruitvale Station" (с неофициален превод "Инцидентът на станция Фрутвейл", 2013 г.) заедно с множество други награди и номинации (вкл. от кинофестивала в Кан, големите награди и наградите на публиката от Сънданс, Стокхолм и т.н.), е заслужил да бъде привлечен като "режисьор от такъв калибър", според Файги.

"Този филм е особено важен за киновселената на Марвъл", твърди президентът. - "Имаме не само един невероятен водещ образ, но и цялата Уаканда - цяла нова постановка и култура, която да изследваме". Както е известно, Уаканда е измислената най-изтъкната нация, разположена в североизточна Африка и родина на супергероя Черната пантера; Уаканда се появява за първи път в комикс №52 от юли 1966 г. "Фантастичната четворка" на Марвъл. В същия комикс, създаден от Стан Лий и Джак Кърби, се появява и Черната пантера - Т'Чала (произнасян "тачала"); това е и първият чернокож супергерой в комиксовия мейнстрийм на САЩ.

Преди Райън Куглър, студиото имаше интерес към режисьорката на "Селма" Ава ДюВерней, но през лятото на миналата година тя отказа. Сред търсените режисьори е бил и Ф. Гари Грей ("Straight Outta Compton"), разнесоха се слухове още за Дейвид Ръсел ("Американска схема"), Винчензо Натали (тв сериала "Ханибал") и Пийт Травис ("Точен прицел").

Куглър не се е съгласил веднага - отнело е известно време да бъде убеден; през годината първоначално е отказал, след което от "Марвъл" отново са потърсили връзка с него. Според Файги, качествата му биха паснали идеално на мащаба на историята, която студиото иска да разкаже. "Филмът е едно геополитическо екшън-приключение, с фокус обаче върху фамилията на на Т'Чала и борбата й за трона в Уаканда - и какво означава да бъдеш крал", добавя Файги.
Kevin Feige


В главната роля на "Черната пантера" ще бъде 39-годишният Чадуик Боузман, възпитаник едновременно на университета "Howard" във Вашингтон и Британо-американската драматична академия в Оксфорд. Освен като актьор, той е известен още като продуцент и режисьор, предимно на късометражни филми, както и като драматург - неговата пиеса "Тъмен лазур" ("Deep Azure"), играна в театър "Congo Square" в Чикаго, бе номинирана през 2006 г. за наградата "Джоузеф Джеферсън".
Chadwick Boseman


В ролята на основния опонент на Т'Чала вероятно ще видим 51-годишния британски актьор Анди Съркис, който ще развие познатия му образ на суперзлодея Юлисис Клоу ("Отмъстителите: Ерата на Ултрон", 2015 г.).
Andy Serkis
Copyright © 2024 Dir.bg.