Гилдията на художествените директори: наградите за сценография

02.02.2016 г.
Гилдията на художествените директори: наградите за сценография"Завръщането", "Лудия Макс: Пътят на яростта" и "Марсианецът" обраха наградите за постижения в сценографията, наричана в англоезичното кино "продукционен дизайн", на 20-ата годишна церемония в неделя вечер. Информацията е на Варайъти. Наградите за пресъздаване на желаната реалност се раздават от американската Гилдия на художествените директори (ADG), базирана в Студио сити край Лос Анджелес. Сред телевизионните шампиони са сериалите "Game of Thrones", "Къща от карти" и "Зловеща семейна история: Хотел".

Специалната награда за кинематична образност бе връчена на Дейвид О. Ръсел от актьора и продуцент Джош Бролин по време на събитието в Beverly Hilton, водено от комика Оуен Бенджамин ("Джак и Джил", "Флиртология"). Миналогодишният носител на отличието, връчвано "за обогатяване на визуалните аспекти на кинопреживяването", бе Кристофър Нолан.

72-годишната Патришия фон Бранденстайн ("Най-доброто в мен") - първата жена, получила Оскар за сценографията на "Амадеус" - взе отличието за цялостно творчество. Сред отличените са първият афроамерикански сет дизайнер Уилям Нюмън, постановчикът на сцени Бил Андерсън и мат-художникът Харисън Еленшоу.

Организацията провъзгласи и 4 жени-пионери в своята област за включени в Залата на славата: сценографката Кармен Дилън, сценографката и илюстратор Доротея Холт Редмънд, дизайнерката на продукция и костюми Патриша Норис и художествения директор и сет дизайнер Даян Уейджър.

ADG учреди и новата си награда на името на Уилям Камерън Мензис (1896 - 1957), сценограф на "Отнесени от вихъра" (1939), като я връчи за първи път на филмовия журналист Робърт Осбърн.

В категорията "периодов филм", в който декорите, костюмите и осветлението пресъздават определена епоха, "Завръщането" преодоля конкуренцията на "Мостът на шпионите", "Пурпурният връх", "Момичето от Дания" и "Trumbo". "Mad Max" спечели пред "Пепеляшка", "Джурасик свят", "Междузвездни войни: Силата се пробужда" и "Утреландия" в полето на фантазията (фантастика и фентъзи), а "Марсианецът" надделя над "Ex Machina: Бог от машината", "Джой", "Сикарио" и "Спектър" в пресъздаването на съвременната среда.

И трите водещи филма са номинирани тази година за Оскар и наблюдателите отбелязват, че награденият от ADG в категорията "периодов филм" често печели и Оскар за сценография.

Ето пълният списък на наградените:

- за периодов филм:
Джак Фиск за "Завръщането"
- за фентъзи филм: Колин Гибсън за "Лудия Макс: Пътят на яростта"
- за съвременен филм:
Артър Макс за "Марсианецът"

В телевизия:
- за едночасов периодов или фентъзи епизод, сниман с една камера:
"Game of Thrones" (3 епизода)
- за едночасов съвременен епизод с една камера:
"Къща от карти" (2 епизода)
- за телевизионен филм или минисериал:
"Зловеща семейна история: Хотел"
- за половинчасов епизод с една камера:
"Мъпетите"
- за мултикамерен сериал:
"Теория за големия взрив"
- за специално събитие или награждаване:
"Оскари 2015" със сценограф Дерек Маклейн
- за къс формат: уеб сериал, музикално видео или търговска реклама:
“The History of Sound” на Apple Music
- за вариететна, риалити или конкурсна поредица:
“Key & Peele”.
Copyright © 2024 Dir.bg.