"Café Society" на Уди Алън ще открие фестивала в Кан

29.03.2016 г.
Уди Алън е първият в историята режисьор с три филма, селектирани от Кан за откриващата вечер

Романтичната комедия "Café Society" с Кристен Стюарт и Джеси Айзенбърг е избрана от Тиери Фремо, директор на кинофестивала в Кан, да открие 69-ото му издание, съобщи Варайъти. Филмът ще направи своята световна премиера извън конкурсната програма на 11 май в "Grand Théâtre Lumière" на Фестивалния дворец - преди пускането си по-късно през годината от Amazon Studios, които миналия месец придобиха правата за разпространение за Северна Америка. Филмът в момента е на завършваща фаза на постпродукцията, а $30-милионният проект се оказа твърде скъп за Алън, който потърси парите на Amazon вместо обичайния си дистрибутор Sony Pictures Classics, за да го завърши.

Алън остава един от най-почитаните американски режисьори във Франция, а селекцията на фестивала без съмнение е израз на влиянието на Стефан Селерие от "Mars Distribution", който се захвана с местното му разпространение от същата дата - след като "Почти нормален" събра $6.3 млн в страната, или най-голям бокс офис извън САЩ.

Засега малко се знае за 46-ия режисьорски проект на Уди Алън, който е и 14-ият му прожектиран в Кан извън конкурсната програма. След "Щуротии в лунапарка" и "Ултра напушен агент", Стюарт и Айзенбърг отново са в тандем, а в каста личат имената още на Стив Карел, Паркър Поузи, Блейк Лайвли, Кори Стол. Заснет в Лос Анджелес и Ню Йорк, филмът е продуциран от дългогодишните съратници на Алън - Лети Аронсън ("Gravier Productions"), Стивън Тененбаум и Едуард Уолсън и с копродуцент Хелън Робин ("Perdido Productions"). Според фестивалната анотация, "лентата разказва историята на младеж, пристигнал в Холивуд през 1930-те години с надеждата да работи във филмовата индустрия, който се влюбва и е пометен от гласовитото "съобщество на кафенетата", определило духа на тогавашната епоха".

Кристен Стюарт и Джеси Айзенбърг в сцени от филма




Джеси Айзенбърг вече е ветеран в Кан, след като миналата година участва в "По-шумно от бомби" от конкурсната програма. От суперзлодея Лекс Лутор във франчайз-блокбъстъра "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта", сега той успява да се превъплъти в образа на романтичния млад мъж Джеймс под погледа на Уди Алън.
Кристен Стюарт също е добре позната в Кан, тя е и носител на награда "Сезар" ("Облаците на Силс Мария").
Оператор е носителят на 3 Оскара и една номинация Виторио Стораро ("Апокалипсис сега", "Последният император"), който през 1991 г. бе и член на журито в Кан.

80-годишният Алън не за първи път прави кик-офа на най-престижното филмово събитие в света, след като досега пое тази чест с "Финал по холивудски" (2002) и "Полунощ в Париж" (2011) - останали като едни от най-добре приетите "вдигащи завесата" филми в Кан. Най-новото му произведение го прави пръв и единствен досега режисьор, представящ 3 откриващи заглавия - и дори 4, ако включим "Нюйоркски истории", открил форума през 1989 г. и представляващ пълнометражна трилогия от филми, режисирани от Уди Алън, Франсис Форд Копола и Мартин Скорсезе.

Няколко други режисьори имат по две откриващи ленти - това са Уилям Уайлър с "Бен-Хур (1959)" и "Колекционерът" (1965), Ридли Скот с "Дуелистите" (1977) и "Робин Худ" (2010), Люк Бесон с "Безкрайна синева" (1988) и "Петият елемент" (1997) и Баз Лърман с "Мулен Руж" (2001) и "Великият Гетсби" (2013). Скорсезе също, ако към "Кралят на комедията" (1982) добавим споменатия "Нюйоркски истории" (1989).

След като миналогодишното издание тръгна с френския "С високо вдигната глава" ("La tête haute") на Еманюел Берко, посветен на проблемното юношество, филмът на Алън означава завръщане към типичното за Кан откриване с привличащ внимание и изпълнен със звезди холивудски блясък - като "В царството на пълнолунието" през 2012 г. и "Великият Гетсби" през 2013 г.

Както е известно, фестивалът ще продължи от 11 до 22 май 2016 г., председател на състезателното жури е австралийският режисьор Джордж Милър ("Лудия Макс: Пътят на яростта"), а цялата официална селекция ще бъде обявена на 14 април. Със сигурност скрининги ще имат "Големият дружелюбен великан" на Стивън Спилбърг и "Пулсът на парите", в който Джоди Фостър режисира Джордж Клуни, Джулия Робъртс, Джак О'Конъл и Катрина Балф.

И откриващата, и закриващата церемония на фестивала ще се води от френския актьор Лоран Лафит, като откриването ще се излъчва от телевизия "Canal+".
Copyright © 2024 Dir.bg.