Карлови Вари 2016 в цифри

04.07.2016 г.
Карлови Вари 2016 в цифриМеждународният кинофестивал в чешкия град Карлови Вари, известен с минералните си извори, е в разгара на своето 51-во издание от 1 до 9 юли 2016 г. Към днешната сутрин, за него са се акредитирали 9 780 участника, от които с пропуск за фестивала - 8 241, филм мейкъри - 229, други кино професионалисти - 782, журналисти - 528. За първите три дни са продадени 70 045 билета за 171 прожекции.

Акцент в програмата за днешния понеделник е пристигането на френския актьор Жан Рено. След червения килим, той ще отиде към голямата зала на хотел Термал, където в 11:30 ч. българско време ще получи наградата на Президента на фестивала за изключителен артистичен принос към световното кино. След това Рено ще представи култовия трилър от 1994 г. "Леон", отбелязал важен етап в кариерата му.

Днес са международните премиери на филми от официалната селекция: испано-швейцарския "The Next Skin", чехо-словашкия "The Teacher", естонския дебют "The Days That Confused" и чешкия хорър "The Noonday Witch". В брандираното "фоайе на Водафон" на първия етаж на "Термал" ще се състои и следобеден чат с американския сценарист Чарли Кауфман, носител на Оскар за "Блясъкът на чистия ум".

В Общинския театър ще бъде прожектирана притчата за властта "The Party and the Guests", режисирана от починалия през март чешки режисьор Ян Немец.  Традиционният "чай в три", който се провежда в сградата на чешката телевизия, ще бъде посветен на "The Teacher" и на "Family Film" (2015).

В арт галерията на града в късния следобед ще бъде открита годишната фотографска изложба, а вечерта на Театралния площад ще се състои концерт на чешката банда Zrní.

Главният конкурс на фестивала включва 12 филма от цял свят, попаднали в селекцията след прецизно пресяване на повече от 300 заглавия - сред избраните 12 пълнометражни филма има заглавия от Португалия, Египет, САЩ, Франция, Аржентина, Германия, Испания. Посетителите на фестивала ще видят "Вълкът от кралската винарна" (Чехия) на Ян Немец, "Учителката" (Чехия) на Ян Хжебейк, "Крилете на баща ми" (Турция) на Кавънч Сезер, "Изповеди" (Италия) на Роберто Андо, "Все още заедно" (Канада) на Джес Клайн, "Нощен живот" (Словения) на Дамян Козоле, "Край жп линията" (Румъния) на Каталин Митулеску, "Зоология" (Русия) на Иван Твердовски и други филми от Испания, Унгария, Германия, Полша, Литва, Естония, Косово.

България отсъства напълно от програмата на кинофестивала.

В неделя вечерта, на 3 юли, на специална "разкриваща" церемония в малката зала на Грандхотел "Pupp", представители на Европейския парламент обявиха и 10-те филма, харесани от селекционния панел на наградата "LUX" 2016, както и почетното "Специално споменаване" от публиката за миналогодишните награди - за филма, получил най-много гласове от зрителите в цяла Европа. Измежду тях на случаен принцип е изтеглена българката Румяна Златева, поканена в Карлови Вари да огласи Специалното споменаване за 2015 г. - то отива при "Мустанг" (Франция) на Дениз Ергювен.

От 10-те заглавия, 3 ще бъдат субтитрирани на 24 езика и ще пропътуват из 28 европейски държави в рамките на LUX-филмови дни във всяка от държавите в периода октомври - декември.

Разкриващата церемония бе организирана от LUX Film Prize в партньорство с KVIFF (Международния кинофестивал Карлови Вари), а 10-те селектирани филма изразяват непредвидимото разнообразие на жанрове и нюанси от всяко ъгълче на континента. Ето и техен списък по азбучен ред:


От този списък българските зрители са добре запознати с датската военна драма "Война". От 10-те филма, 3 ще бъдат селектирани и обявени за финалисти на пресконференция в Рим в края на този месец. Победителят ще стане ясен на 23 ноември в Страсбург и тази лента ще бъде направена достъпна и за хората с увредено зрение и увреден слух.
Copyright © 2024 Dir.bg.