"Каръци" е българското предложение за Оскар

12.09.2016 г.
8-членната Комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 89-ите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на Американската филмова академия, избра това да бъде филмът „Каръци("Losers") на режисьора Ивайло Христов.

Информацията е от Националния филмов център. "Каръци" е предпочетен с 19 точки в конкуренция с "Жажда" (17 т.) на Светла Цоцоркова и "Маймуна" (6 т.) на Димитър Коцев-Шошо.

Черно-белият филм е продукция на България, 2015 г., 96 мин., сценарий: Ивайло Христов, режисьор: Ивайло Христов, оператор: Емил Христов, музика: Кирил Дончев, с участието на: Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Георги Гоцин, Пламен Димов, продуцент Асен Владимиров от "Профилм", с подкрепата на: НФЦ.

Награди:
Златна роза 2015 – Голямата награда, наградата за най-добра женска роля (Елена Телбис), наградата на гилдия Критика към СБФД, наградата на публиката, наградата на акредитираните журналисти; наградата на критиката;
МКФ Москва 2015 – Гран при за най-добър филм, Награда на руските кинокритици, Награда на федерацията на руските киноклубове; CInEast ’15 – Наградата на публиката; 20-ти Международен София филм фест, март 2016 г. - Наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм.


Ивайло Христов работи интензивно като режисьор и актьор в театъра и киното. Носител е на многобройни български и международни награди. Професор е по актьорско майсторство в НАТФИЗ. Сърежисьор е на „Емигранти“ (2003), сценарист и режисьор на „Приятелите ме наричат Чичо“ (2006) и „Стъпки в пясъка“ (2010).

Миналата година българското предложение бе за "Съдилището", през 2014 г. - за "Пътят към Коста дел Маресме" (под името "Българска рапсодия"), през 2013-а - "Цветът на хамелеона", през 2012 - "Кецове", през 2011 - "TILT".

България изпраща свои продукции към Американската академия от началото на 70-те години на 20 век, като единственият филм, попаднал в шорт листата (но не номиниран) е "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008), отново на Стефан Командарев.
Copyright © 2024 Dir.bg.