Започна фестивалът в Сан Себастиан

17.09.2016 г.
Започна фестивалът в Сан СебастианМеждународният филмов фестивал в испанския град Сан Себастиан бе открит за 64-и път вчера сутринта с френската медицинска драма "La fille de Brest" ("Момичето от Брест"). Тя е дело на Еманюел Берко по двете документални книги "Mediator 150 mg" (2010 г.) на лекарката-пулмолог Ирен Фрашон.

Закриващ филм на фестивала на 24 септември е биографичният "L'odyssée" ("Одисеята", Франция), който е извън конкурсната програма, макар и част от официалната селекция.

Фестивалът в Сан Себастиан има категория "А" от FIAPF - Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти, базирана в Париж. За основните награди в курортния баски град се състезават произведения от официалната селекция, които не са показвани на други фестивали. Селекцията включва и филми, които не се борят за награди.

По време на 9-те фестивални дни публиката ще може да избере между 200 и 250 заглавия. Журито се оглавява от датския режисьор Биле Аугуст ("Клетниците", "Мари Кройер"), а за главния приз „Златна раковина“ се състезават продуцентите на 17 ленти. Сребърните раковини са за най-добър режисьор, актриса, актьор, оператор и сценарист. Журито може да даде и специална награда по своя преценка. Официалните награди ще бъдат обявени и връчени на закриващата гала церемония.

Вижте програмата, в която тази година няма присъствие на заглавия от България.

Официална селекция, 25 филма:
- "La fille de Brest"
- "L'odyssée"
- "Часът на чудовището";
- "Американски пасторал"
- "As You Are" (САЩ);
- "Bigas x Bigas" (Испания);
- "Colossal" (Испания - Канада);
- "Yourself and Yours" (Франция - Корея);
- "The Oath" (Исландия);
- "Сноудън"
- и други ленти от Аржентина, Япония, Швеция и др.
Copyright © 2024 Dir.bg.