Том Ханкс за българския си тъст

26.10.2016 г.
Том Ханкс за българския си тъстПо време на завършилия в събота 11-и международен филмов фестивал в Рим (13-23 октомври), Том Ханкс даде едночасов публичен разговор, модериран от артистичния директор на събитието Антонио Монда при откриването на форума. Ханкс получи награда за цялостно творчество, връчена му от Клаудия Кардинале. Ханкс разказа и историята на тъста си Хасан Ибрахимов, избягал в Америка след идването на комунистите на власт в България.

Ибрахимов е баща на съпругата му Рита Уилсън (на снимката с Ханкс и Монда), родена с името Маргарита Ибрахимова. По-известните й роли са в "Безсъници в Сиатъл", "Коледата невъзможна" и "Булката беглец", а наскоро я видяхме в "Моята голяма луда гръцка сватба 2".

"Тъстът ми е от България и е избягал от комунистите през 1949 г., след което е отишъл в Америка. Смята я за най-великата страна в света", разказа актьорът, цитиран от "24 часа". След това Ханкс изпъчи гърди, направи комична гримаса и започна да имитира тъста си на смешен английски с акцент: "Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан, Америка из нъмбър уан!" “Успял е да купи къща за семейството си само с бакшишите от бара, в който е работел”, уточни Ханкс за тъста си.

По думите на Ханкс филмът "Терминалът", в който играе ролята на Виктор Наворски от държавата Кракозия, е посветен на Хасан Ибрахимов. "Идеята беше във филма да се отдаде чест на тъста ми, който е избягал от България и е отишъл в Америка, където е можел да чете всички книги, които е искал".

Бащата на Рита Уилсън е българо-мохамеданин. Роден е през 1920 г. в село Орео (българско село на име Брещене) в района на Мустафчово (днес община Мики) в сегашна Северна Гърция. Майката на Рита -  Дороти - е родена в гръцко село на албанската граница. Хасан Халил Ибрахимов приема православието след женитбата си с Дороти. Имат три деца. Семейството се преселва в Смолян между 1927 и 1934 г. Когато става американски гражданин през 1960 г., Хасан сменя името си на Алън Уилсън, вземайки за фамилията улицата, на която живее - "Удроу Уилсън".

Актрисата и продуцент Рита Уилсън, която е родена в Лос Анджелис на 16 октомври 1956 г., започва търсенето на българската си фамилия от американски сайт за откриване на семейни истории. В него тя намира свидетелството за брак на родителите си от 1951 г. Документът сочи гръцкото село Орео за родно място на баща й. Рита открива още, че баща й е бил затворен в трудовия лагер "Куциян" (Перник). Той бяга от лагера и през Турция отива в САЩ. В България остава брат му Ферхат.

Рита и Том се срещат през 1981 г. на снимките на телевизионния комедиен сериал "Ортаци" ("Bosom Buddies"), но връзката им започва, докато работят по комедията "Доброволци" ("Volunteers", 1985 г.). Двамата се женят през 1988 г., имат 2 деца. Актьорът има още две от предишен брак с покойната вече актриса Саманта Луес. Миналата година Рита Уилсън се пребори с рак на гърдата.
Copyright © 2024 Dir.bg.