Русия под натиск да забрани "Красавицата и звяра"

05.03.2017 г.
Русия под натиск да забрани Руското правителство е под натиск да спре разпространението на игралния филм на Дисни "Красавицата и звяра". Музикалното фентъзи с руско заглавие "Красавица и чудовище" трябва да има премиера по кината там на 16 март.

Съгласно руски закон от юни 2013 година, в Русия е забранена гей-пропагандата, насочена към деца. Депутатът Виталий Милонов от управляващата партия "Единая Россия" е настоял пред министъра на културата Владимир Мединский да изгледа лично филма, преди да разреши разпространението му и да определи дали той съответства на законодателството. Депутатът е описал филма като "безсрамна пропаганда на греха". По информация на BBC от вчера, Милонов е препоръчал налагане на забрана, ако министърът "открие пропаганда на хомосексуалността".

Министър Мединский е отговорил, че "когато получим копие на филма, придружено от съответната документация за разпространение, ще разгледаме неговата законосъобразност".

В лентата на Бил Кондън, образът на ЛаФу (изигран от Джош Гад) е влюбен в  дългогодишния си приятел Гастон (Люк Евънс), главния антагонист. Включена е и първата в историята на Дисни гей-сцена.

Ролята на Гад предизвика силно брожение и в САЩ. Кино зала в Алабама дори оповести тази седмица, че няма да прожектира филма заради наличието на гей герой в него. В заявление на киното във фейсбук се казва, че "ако не можем да изгледаме един филм заедно с Господ или Исус на седалката до нас, тогава не ни е работа да го показваме".

Режисьорът заяви за списание "Attitude", че образът, в който се превъплъщава Джош Гад, е основополагащ. "Той просто разбира, че има тези чувства. А Джош изиграва това много фино и с вкус. В сюжета нещата се разбират накрая, не искам да се лиша от финала. Все пак имаме един чудесен, ексклузивно гей момент във филм на Дисни".

Актьорът Джош Гад разговаря и с "Варайъти" по този проблем - че е първият открито гей герой на Дисни - по време на гала премиерата в Лос Анджелис (на 2 март в кино "El Capitan" - бел.ред.): "Достатъчно неуловимо е, за да бъде ефектно и мисля, че наистина е важно", смята той.

Дан Стивънс и Ема Уотсън на гала премиерата


Джош Гад и Люк Евънс
Copyright © 2024 Dir.bg.