Дискусионен клуб за българско и европейско кино в Дом на киното

20.04.2017 г.
Дискусионен клуб за българско и европейско кино в Дом на кинотоНеформално кинообразование, вход свободен за ученици и студенти

Всеки понеделник след 25 април до 26 юни 2017 г., Домът на киното и Арт Фест представят Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” – Пролет ‘17.

Българското кино отново е важен акцент в пролетната селекция с 4 заглавия и една късометражна програма (3 заглавия). Срещите с творческите екипи на филмите винаги се превръщат в емоционални разговори между авторите – режисьори, сценаристи, актьори и младата публика.

Безплатни пропуски учащите могат да намерят седмица предварително на касата на Дома на киното. Лектори на прожекциите са кинокритикът и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьорът и преподавател професор Георги Дюлгеров.

С драматичния разказ „Пеещите обувки” на Радослав Спасов публиката ще има възможност да се върне в миналия век и да се срещне с една любовна история между двама артисти, преминали през огромните изпитания на своето сложно време. Филмът е изграден върху ключови моменти от творческата и личната съдба на певицата Леа Иванова с основна тема – духовната драма като цена за оцеляването на таланта.

Воевода” на Зорница София се превърна във филм-събитие в началото на 2017 година най-вече поради интереса на българската публика към дръзкия експеримент с жарновото кино – исторически епос и колективните усилия на екипа на филма, водени от неговия режисьор, да пресъздадат една истинска история в суровия мъжки свят на XIX век. Филмът е изграден върху спомени на очевидци и разказа „Румена войвода” от класика Николай Хайтов – силната, непреклонна героиня застава начело на чета, която налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България.

Слава” е най-новият филм на създателите на „Урок” Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Творбата спечели Наградата за най-добър балкански филм, връчена на 21-вия София Филм Фест от Домейн Бойар, както и отличието на гилдията на българските кинокритици. Историята е базирана на действителни събития – кантонер намира разпилени на жп релсите милиони левове и ги предава в полицията. Властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който... не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството му...  В главните роли са Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов. Подобно на „Урок“, новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се превърна във фестивален любимец, печелейки десетки отличия от фестивали в цял свят.

Семейни реликви” на Иван Черкелов е интигуваща мозайка от три истории – разказани паралелно, те разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното човешко общуване между героите – съпрузи, братя, родители и деца. Нишките на събитията се преплитат, за да се съберат в едно общо, взаимносвързано и взаимнозависимо битие, белязано от липсата на стойност и висш смисъл...

* * * * * * *

За първи път в селекцията на Дискусионния клуб СФФУ ще представим КЪСОМЕТРАЖНА ПРОГРАМА. В нея са включени 3 заглавия – носителите на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм за 2017 и 2016 година – „Дрехи” на Веселин Бойдев и „На червено” на Тома Вашаров, както и филмът „Любов” на Боя Харизанова.

* * * * * * *

Пролетната програма стартира с един от най-обсъжданите филми на 2016 година – носителя на 6 награди Оскар „La La Land” на младия режисьор Деймиън Шазел. Пианистът Себастиан е решен да съхрани ценностите на джаза и виртуозните майстори от миналото. Миа е киноманка, която копнее да бъде сериозна актриса. Двамата се срещат случайно поне три пъти, преди да се впуснат презглава в любовна история, която променя живота им. Творбата на Шазел е елегантен реверанс към класиките, реализиран с впечатляващ усет и уважение към традицията на мюзикъла – един от най-сложните жанрове в световното кино. А изпълненията на Райън Гослинг и Ема Стоун са уникални и вдъхновяващи!

Шанса да бъде представен пред младата публика е и най-новият филм на легендата Джим Джармъш – „Патерсън”, номиниран за „Златна палма” в Кан през 2016 година. Филмът разказва за обикновения живот на един автобусен шофьор в рамките на седмица – малките победи и поражения в ежедневието, присъствието на изкуство дори и в най-малките детайли… Главните роли са поверени на Адам Драйвър и Голшифте Фарахани.

Палитрата от предизвикателни заглавия не би била пълна, ако в нея не присъства поне един Алмодовар – в програмата е включен неговият филм „Хулиета”. Влюбен в своите женски образи, изкусният ваятел на образи ни води напред и назад във времето, споделяйки подробности за отношенията между темпераментната Хулиeта и обичната й дъщеря...

Сред заглавията, които привлякоха вниманието на публиката през 2016 година, е и „Панама” на младия сръбски режисьор Павле Вучкович. Номиниран за „Златна камера” в Кан, този провокативен дебют разказва съвременна любовна история, погубена от влиянието на социалните мрежи и отчуждението...

За финал на пролетната селекция на Дискусионния клуб СФФУ е предвидена прожекция на екстравагантния и изпълнен с уникална енергия „Т2 Трейнспотинг” на един от култовите майстори-творци в британското кино – Дани Бойл. Началото на тази история е преди 20 години. Днес Рентън се връща на единственото място, което може да нарече дом. Спъд, Сик Бой и Бегби го очакват. А с тях и тъгата, загубата, радостта, отмъщението, омразата, приятелството, любовта, копнежът, страхът, съжалението, диаморфинът и какво ли още не... Рамо до рамо с Юън Макгрегър и Джони Лий Милър, в „Т2” блести и младата, талантлива българска актриса Анжела Недялкова.

* * * * * * *

ПЪЛНА ПРОГРАМА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

25 април, 18:00 (вторник)
La La Land, режисьор Деймиън Шазел

1 май, 18:00
Пеещите обувки, режисьор Радослав Спасов

8 май, 18:30
Воевода, режисьор Зорница София

15 май, 18:30
Слава, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов

22 май, 18:30
Патерсън, режисьор Джим Джармъш

29 май, 18:30
Хулиета, режисьор Педро Алмодовар

5 юни, 18:30
КЪСОМЕТРАЖНА ПРОГРАМА:
- „Дрехи”, режисьор Веселин Бойдев,
- „На червено”, режисьор Тома Вашаров,
- „Любов”, режисьор Боя Харизанова

12 юни, 18:30
Семейни реликви, режисьор Иван Черкелов

19 юни, 18:30
Панама, режисьор Павле Вучкович

26 юни, 18:30
Т2 Трейнспотинг, режисьор Дани Бойл

* * * * * * *

„Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община, ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.
Copyright © 2024 Dir.bg.