Втори филм за президента Линдън Джонсън в рамките на една година

27.05.2017 г.
Втори филм за президента Линдън Джонсън в рамките на една годинаПрез 2016 г. излязоха два филма за 36-ия американски президент Линдън Джонсън (1908 - 1973), управлявал страната си от ноември 1963 до януари 1969 година.

Единият от тях бе телевизионен - продукцията на HBO и Amblin Entertainment "До самия край" ("All the Way", 132 минути, неизвестен бюджет) с изпълнителен продуцент Стивън Спилбърг имаше премиера в България на 22 май 2016 г. Той бе направен по театрална пиеса и във фокуса му бе бурната първа година от президентството на Джонсън, положил клетва малко след убийството на Дж. Ф. Кенеди - ескалацията на напрежението покрай войната във Виетнам и подписването на Закона за гражданските права. Главната роля изигра Брайън Кранстън, режисиран от Джей Роуч. Филмът получи 8 номинации за награда "Еми", а Кранстън бе номиниран и за "Златен глобус".

Другият филм е "LBJ" ("Ел Би Джей", 98 мин.), озаглавен подобно на класиката на Оливър Стоун от 1991 г. - "JFK: Джей Еф Кей" (преминал при огромен интерес по кината и в България). Фестивалната премиера на "LBJ" бе през септември 2016 г. на фестивала в Торонто, но допреди три дни не се знаеше кой ще го разпространява по кината. Това вече стана факт - "Electric Entertainment" на продуцента, режисьор (скоро - "Магнитна буря") и бивш актьор Дийн Девлин пуска биографичната драма в ограничено разпространение в САЩ: в около 300 локации на 10 ноември 2017 г. Според някои коментатори, датата е опит за включване в "сезона на наградите". Международната дистрибуция е в ръцете на британската "Film & TV House" и унгарската "GEM Entertainment", които имат опит в популяризирането на независими филми.

Продукцията на "Castle Rock Entertainment" (дъщерна компания на "Warner Bros." - бел.ред.) на Роб Райнър, който е и режисьор на лентата, е с бюджет от около 37 милиона долара и е заснет в Ню Орлиънс, Далас и Вашингон. В сюжета на начинаещия сценарист Джоуи Хартстоун е политическият катаклизъм, пред който е изправен вицепрезидентът Линдън Джонсън, получил поста президент в резултат на куршумите срещу Кенеди.

Сцена от "LBJ" с убийството на JFK - Джефри Донован в ролята на Джон Кенеди, Ким Алън като Джаки и Джейсън Бремър като агент на Сикрет Сървис:


Освен осигуряването на подкрепа за Закона за гражданските права, разработен от Кенеди пет месеца преди убийството му, филмът за Джонсън дава поглед върху целия му път още като млад в западен Тексас, през работата му като лидер на мнозинството в Сената, загубата му от JFK при президентската номинация, съгласието му да е вице на младия си съперник - до влизането му в Белия дом. В главните роли са 2 пъти номинираният за "Оскар" Уди Харелсън и номинираната за "Оскар" от "Омразната осморка" Дженифър Джейсън Лий в ролята на съпругата на Джонсън - "Лейди Птица". С роли са още Бил Пулман (като единствения сенатор от южните щати, гласувал за Закона), номинираният за "Оскар" ("Посетителят") Ричард Дженкинс, Майкъл Стал-Дейвид ("Чудовищно") като Робърт Кенеди, по-късно също застрелян - брата на JFK, К. Томас Хауъл като дясната ръка на Джонсън -  неговия асистент Уолтър Дженкинс и други.

За "Electric Entertainment" Варайъти съобщава, че са създали отдел за дистрибуция в рамките на вътрешния американски пазар наскоро, през миналата година. Първият филм, който разпространиха, бе драмата "The Book of Love" ("Книга на любовта") с Джейсън Съдекис, Мейзи Уилямс, Джесика Бийл и Мери Стийнбъргън.
Copyright © 2024 Dir.bg.