Warner Bros. се събира с Amazon за "Щиглецът" с Рейф Файнс

21.08.2017 г.
Warner Bros. се събира с Amazon за Warner Bros. финализира сделка с Amazon Studios, чрез която да събере пари за адаптацията на романа "Щиглeцът" (2013 г.) на американската писателка Дона Тарт. Това е нейното трето произведение, излязло 11 години след предишната й книга и спечелило "Пулицър" през 2014 г. и други награди.

Амазон трябва да финансират повече от 1/3 от разходите, оценявани на около 40 милиона долара. В замяна на това, студиото ще получи право на стрийминг през своята Prime-услуга, а освен това ще може да придвижи филма към своите платформи за домашно забавление (платена телевизия) в определен времеви прозорец, подобно на кинофилмите по HBO и Showtime.

Разпространението по кината остава за Warner. Интересът на Амазон е предизвикан и от това, че именно те продаваха книгата с голям успех.

Друг инвеститор в проекта, както и негов продуцент, е "RatPac". Романът с Дикенсов привкус, предизвикала одобрението на критиците, разказва историята на някой си Тиодор Декър, който оцелява след бомбен взрив от терористи в музей по изкуствата. При атентата е убита и майка му. Момчето получава неочакван подарък от друг засегнат посетител. Минути преди да умре, възрастен човек моли Тиодор да изнесе от музея картината „Щиглецът” на холандския художник Карел Фабрициус. Момчето успява да вземе шедьовъра, без да съзнава, че се превръща в крадец. След това героят преминава през поредица от приключения, докато се озовава в Лас Вегас с разхайтения си баща и по-късно е въвлечен във фалшификации.

Корица на преведената на български език книга:


Един от героите в романа е Хоуби - дилър на антики, сприятелил се с момчето. За неговата роля студиата са се насочили към Рейф Файнс, по информация на Варайъти. Преди това тяхна цел за ролята е бил Лиъм Нийсън.
За майката на Тиодор пък са осъществени контакти с Джулиан Мур, според изданието. Засега потвърдени сделки няма.

Режисьор на лентата ще бъде ирландецът Джон Кроули ("Бруклин" 2015 г.).

Amazon навлиза агресивно през последните години в кино пространството, като подкрепени от тях филми от ранга на "Манчестър до морето" и "Търговският пътник" бяха наградени с Оскари. Това лято студиото излезе с хита "The Big Sick", романтична комедия с пакистанската звезда Кумаил Нанджиани, а през есента тръгва и "Last Flag Flying" на Ричард Линклейтър с участието на Стив Карел, Брайън Кранстън и Лорънс Фишбърн. Amazon разпространяват и "Въртележка" ("Wonder Wheel") на Уди Алън, а наскоро "взеха" и следващия му филм - "Дъждовен ден в Ню Йорк".
Copyright © 2024 Dir.bg.