Историята около радиотеатъра "Война на световете" става филм

19.09.2017 г.
Историята около радиотеатъра Задкулисието на един от най-ярките спектакли в историята на американското радио става основа за игрален филм, съобщава Дедлайн. На 30 октомври 1938 г. (Хелоуин, неделя) радиотеатър на CBS по романа на английския писател Хърбърт Уелс „Война на световете” (1898 г.) хвърля в паника слушателите си. Знаменитият спектакъл на американеца Орсън Уелс създава илюзията, че марсианци нападат земята и че това се предава на живо по радиото.

С продукцията на кинофилма, посветен на зараждането на фалшивите новини, се захващат от "Echo Lake Entertainment" и "Royal Viking Entertainment", а сценарият е написан шефа на втората компания - Шон Соренсен. Работното заглавие е "We Interrupt This Program" ("Прекъсваме предаването"). Сюжетът ще разкаже за перипетиите, съпроводили революционната радиопостановка на още съвсем младия Орсън Уелс, по-късно прославил се с филми като "Гражданинът Кейн" (Оскар за сценарий и номинация за режисура) и други класики. Уелс по необичаен начин адаптира книгата на своя еднофамилец за радио, като историята за пристигащите марсиански армии е под формата на новини, включително фалшиви репортажи от мястото на събитието.

Предаването на Уелс е слушано от около 6 милиона души. Спектакълът продължава около един час, а първото напомняне на диктора, че става въпрос за художествено произведение, е чак 40 минути след началото. Междувременно много от слушателите тръгват да бягат, обзети от паника.

Орсън Уелс през 1938 г.


В "Прекъсваме предаването" ще се разказва за борбата между Орсън Уелс и неговия продуцент Джон Хаусман преди премиерата на „Война на световете” по радио CBS. Уелс режисира и чете спектакъла, а двамата с Хаусман са основатели и на театър "Mercury Theatre" в Ню Йорк. Снимките са насрочени за слеващата година, но засега няма информация за актьори. Продуценти са Дъг Манкоф и Анди Сполдинг за "Echo Lake" заедно с Шон Соренсен.

"Echo Lake" притежава правата върху оригиналната радиодрама, написана от Хауърд Кук (Howard Koch), и ще финансират продукцията. Още от днес продуцентите започват да търсят режисьор. В актива си досега, студиото има филми като "Въпрос на истина" (2015) с Кейт Бланшет и Робърт Редфорд и "Небраска" (2013) на Алекзандър Пейн, а първият им телевизионен сериал - "Ван Хелсинг" влиза във втория си сезон на 5 октомври по SyFy.
Copyright © 2024 Dir.bg.