Номинациите за БАФТА 2018

09. 01. 2018 г.
Номинациите за БАФТА 2018Формата на водата” е с най-много номинации за наградите на Британската филмова академия БАФТА, като филмът ще се състезава в 12 категории, сред които за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър оригинален сценарий – и двете номинации са за Гийермо дел Торо, Сали Хокинс е номинирана за най-добра актриса, а Октавия Спенсър -за най-добра поддържаща женска роля.

Три билборда извън града” и „Най-мрачният час” имат по 9 номинации. Филмът на Мартин Макдона ще се бори в категорията за най-добър филм, а Франсис Макдорманд ще се опита да вземе статуетката при актрисите. Уди Харелсън и Сам Рокуел са номинирани за поддържащи роли, а Мартин Макдона - за режисура и оригинален сценарий.

Гари Олдман е сред основните претенденти за наградата при актьорите, като „Най-мрачният час” има номинации и за най-добър филм и най-добра поддържаща актриса за Кристин Скот Томас.

Големите изненади дойдоха с високото признание за IMAX-хитовете "Дюнкерк" и "Блейд Рънър 2049", които получиха по 8 номинации всеки. Двата филма имат надмощие в техническите категории, но и режисьорите им Кристофър Нолан и Дени Вильнов са номинирани за своята работа. Второто заглавие бе порязано на Златните глобуси, но британското жури бе значително по-впечатлено.

Разочарованието остана за Грета Гъруиг и нейния "Lady Bird", останали без нищо сериозно. Гъруиг пропуска не само състезанието за най-добър филм, но и за режисура, с което остави категорията на мъжете. Мъжката доминация дори бе подчертана от Натали Портман, която анонсира категорията. Все пак Гъруиг се утеши с номинация за сценарий, която окачестви като "удивителна чест".
За разлика от англичаните, американското Национално дружество на филмовите критици вчера щедро награди “Lady Bird” с 4 големи отличия - най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добра поддържаща актриса (Лори Меткалф).

С нула номинации от британската столица остана "Вестник на властта" на Стивън Спилбърг. Кристофър Плъмър пък успя да се включи в надпреварата за най-добър актьор, след като в последния момент замени чрез три седмици работа отстранения от "Всичките пари на света" Кевин Спейси.

Пълен списък.

71-вата церемония тази година ще се състои в Royal Albert Hall в Лондон на 18 февруари 2018 г., неделя. Водещ ще бъде 71-годишната актриса, бивш модел и активист Джоана Лъмли (4 награди и 4 номинации за БАФТА в телевизия). Тя заменя оттеглилия се от церемонията преди седмица Стивън Фрай, който бе домакин на шоуто през последните 12 години и получи специална благодарност от изпълнителния директор на БАФТА - Аманда Бери. Червеният килим ще се предава на живо през фейсбук от 16:30 до 18:30 ч., а основното събитие ще бъде излъчвано по телевизия BBC One от 21 до 23 ч. (местно време).
Copyright © 2024 Dir.bg.