Наградите на Гилдията на сценаристите

12. 02. 2018 г.
Наградите на Гилдията на сценариститеЮбилейните 70-ти награди на Гилдията на американските сценаристи бяха раздадени снощи на паралелни церемонии в Лос Анджелис и Ню Йорк.

Откритието на 2017 Джордан Пийл бе отличен за оригинален сценарий за „Бягай!“. Така той успя да изпревари два от големите фаворити – „Формата на водата“ и „Lady Bird“. Интересното е, че друг от фаворитите и за „Оскар“ – Мартин Макдона („Три билборда извън града“) дори не беше номиниран в тази категория.

За адаптиран сценарий логично бе отличен Джеймс Айвъри за „Призови ме с твоето име“. Сега големият въпрос е дали 89-годишният ветеран ще получи най-после и статуетката на Американската киноакадемия, след 4 номинации за нея - три за режисура ("Стая с изглед" 1985, "Имението “Хауърдс Енд”" 1992 и "Остатъкът от деня" 1993) и сегашната за адаптиран от книга сценарий.

Общо 59 оригинални и 47 адаптирани сценария се включиха в надпреварата. От 2000 г. насам, 13 от наградените оригинални сценарии, както и 12 от адаптираните, триумфират и на наградите „Оскар“.

При телевизионните продукции награди спечелиха „Вице“ (за комедиен сериал), „Историята на прислужницата“ (за драматичен сериал) и „Големите малки лъжи“ (за нова продукция).
Copyright © 2024 Dir.bg.