Берлинале 2018: битка за нов фестивален директор

15.02.2018 г.
Берлинале 2018: битка за нов фестивален директорПокрай откриващата гала тази вечер от 19:30 ч. местно време на 68-ия Берлинския кинофестивал, отново се разгоряха страсти по въпроса кой ще стане следващият му директор. През ноември 79  режисьори подписаха отворено писмо, публикувано от сп. Шпигел и адресирано до наздорния съвет на фестивала, председателстван от министъра на културата и медиите Моника Грютерс. В него Марин Аде, Фатих Акин, Андреас Дрезен, Фолкер Шльондорф, Кристиан Пецолд, Доминик Граф и други поискаха "нов старт" на събитието, след като през май 2019 г. изтече договорът на сегашния му директор Дитер Кослик.

"Целта е да се намери личност с изключителни кураторски качества, която да има страст към киното, да е международно призната и да е в състояние да изведе фестивала на равна нога с Кан и Венеция", пише в писмото. "Искаме прозрачна процедура и нов старт". Авторите му считат, че Берлинале е обрасло с твърде много секции и програми и привлича по-второстепенни заглавия в сравнение с конкурентите си от А-листата. Кослик пое насрещен ангажимент да напише предложение за преструктуриране, което ще бъде независимо от личността му. Той е начело на фестивала от 2001 г. и освен сегашния му остава да организира още един. Сред постиженията му са създаването на Фонда за световно кино, финансиращ продукции от Латинска Америка, Азия, Африка и Близкия Изток.

Според Кослик, цитиран от The Hollywood Reporter, критиците му постоянно намират за какво да се оплакват - "или няма американски филми, или няма европейски, или сме се разраснали прекалено много".  Той все пак признава, че е загубил авторитет пред студиата - тази година единственият филм на голямо студио е откриващият "Isle of Dogs" на Fox Searchlight Pictures. Кослик също така смята, позовавайки се на социологическо проучване сред посетителите на фестивала, че те искат повече филми, а не по-малко. "Ако хората искат 12 филма на седмица, да отидат другаде. Берлинале не е бутиков фестивал за пет човека". И действително, благодарение на Кослик, някога малкият Европейски филмов пазар днес е втори в света (след Кан) и няма признаци компаниите да намаляват своето присъствие.

Dieter Kosslick

Фестивалът в Берлин тази година ще покаже над 400 заглавия, акредитирани са над 20 000 филмови дейци и критици от повече от 120 държави, продадени са над 330 000 билета. Освен прожекции на филми, през двете седмици ще се проведат уъркшопове, панелни дискусии и съвместни проекти. В конкурсната програма са 24 филма, 19 от които се състезават за Златна мечка и за Сребърните мечки.

Програмата е разделена на секции със свой профил - Конкурс (за големи международни продукции), Панорама (независими продукции и арт кино), Поколение (за младежката аудитория), Перспективно германско кино, Форум (филми от далечни страни и експериментални филми), Berlinale Shorts (други кинематографски търсения).

Тази година два български филма са на форума в Берлин.
Copyright © 2024 Dir.bg.