Българо-казахстански хорър със статуетка от Мадрид

24.08.2018 г.
Българо-казахстански хорър със статуетка от МадридКъсометражната версия на лентата „Bullets of Justice“ на режисьора Валери Милев, която в пълния си вариант е на етап постпродукция, спечели статуетка за най-добра поддържаща женска роля на Международния филмов фестивал в Мадрид (21-28 юли т.г.).

Призът е за младата актриса Доротея Толева, която бе най-високо оценена сред общо 9 номинирани в късометражния жанр.
Вижте трейлър (на английски език).

„Ролята ми на Ракша в „Bullets of Justice“ ми е любима. Образи като този дават на актьора възможност да се развива като артист, да пренебрегва суетата и схващанията си. Това е един андрогенен персонаж, който беше предизвикателство за мен. Благодарна съм на продуцента и режисьора, че ме избраха да изиграя Ракша. Номинацията, както и наградата, истински ме зарадваха“ - коментира Доротея Толева.

„Bullets of justice“ е българо-казахстанска продукция с продуцент Тимур Турисбеков и с негова музика, сценаристи са Турисбеков и Милев, зад камерата е младият български оператор Орлин Руевски ("Извън пътя", "Пощальонът", сериала "Откраднат живот" и др.). В каста са български и международни актьори - Дани Трехо, Яна Маринова, Деси Славова, моделът Естер Чардаклиева. Снимките на филма приключиха в началото на 2018 г. Дани Трехо, който изгрява с ролята си в емблематичната холивудска лента „Жега“ (1995) и е едно от най-известните „лоши момчета“ в световното кино, влиза в образа на Гробокопача, баща на героинята на Доротея.

Дани Трехо с режисьора и сценарист Валери Милев


Късометражният филм бе номиниран в категориите „Най-добра комедия“, „Най-добър грим и костюми“, „Най-добра поддържаща мъжка роля“ (Дани Трехо) и „Най-добра поддържаща женска роля (Доротея Толева, която получи и отличието).

Въпреки номинацията като комедия, лентата е мултижанрова. Действието се развива в бъдещето - след Третата световна война, когато американското правителство създава елитна армия от хибриди между хора и... прасета. 25 години по-късно, хибридите вече са на върха на хранителната верига, отглеждайки и хранейки се с хора, които третират като животни.
Героинята на Доротея - Ракша е ловец на глави от оцелелите представители на човешката раса, която има мисия да открие лидера на хибридите и да го унижощи.

Актьорската кариера на 31-годишната Доротея Толева стартира първо в международни продукции, след като завършва кино и телевизия в колежа "New York  Film Academy" и школите "Anthony Meindl's Actor Workshop" и "Auditioning by Heart - Crystal Carson". В момента тя прекарва половината от времето си в Лондон, тъй като агенцията, която я представлява, е ситуирана там. Доротея снима и за български продукции - "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха" (2014), телевизионния филм "Изпитанието на викингите" (2015), произвеждания в момента тв сериал на NOVA "Фалшив герой" (2018).
Copyright © 2024 Dir.bg.