Напусна ни комикс легендата Стан Лий

13.11.2018 г.
Напусна ни комикс легендата Стан ЛийСветът на комиксите, на Холивуд и на поп културата вече няма да бъде същият. На 95-годишна възраст почина Стан Лий – комикс легендата, създател едни от най-прочутите супергерои като Спайдър-мен, Железният човек, Доктор Стрейндж и Капитан Марвел.

Лий имаше проблеми със сърцето, които се опитваше да преодолее през последните години. Това обаче не му пречеше да се изявява в любимите си малки роли във всички филми по своите комикси. Последно го гледахме като човека с кучето на финала на „Венъм“.

Стан Лий е роден в Манхатън през 1922 г. и още 17-годишен започва работа като асистент в Timely Comics, което впоследствие ще се превърне в добре познатата марка „Марвел“. Първият му герой е Разрушителят и впоследствие Лий предизвиква истинска революция в света на комиксите със своите супергерои – Спайдър-мен, Фантастичната четворка, Железният човек, Хълк, Капитан Марвел и много други.

Интересът към творчеството на Лий се засилва през 90-те и особено в началото на 21 век, когато напредъкът на технологиите позволява на Холивуд да разработи много хитове по неговите комикси. След успеха на „Спайдър-мен“ от 2002 г. и няколко години по-късно на „Железният човек“, започва нова ера в комикс екранизациите. Лий винаги е замесен в киноадаптациите и се появява за кратко на екрана в почти всеки касов хит.

Всички звезди от филми по негови комикси отдадоха почит на големия Стан. Няма друг като него, а творенията му безспорно ще живеят вечно.



Copyright © 2024 Dir.bg.