Американски критици се произнесоха за 2018 г.

28.11.2018 г.
Американски критици се произнесоха за 2018 г.Организацията "Национален съвет на кинокритиците" ("National Board of Review" - NBR), която през януари ще отбележи своята 110-годишнина, оповести днес традиционните си годишни награди. За най-добър филм на годината е предпочетен "Зелената книга", а за най-добър режисьор - Брадли Купър. Това става ясно от изявление на президента на NBR Ани Шулхоф.

Гласуването се провежда сред 100 подбрани членове на филмовата структура от Ню Йорк, сред които са ентусиасти, научни работници и режисьори. Специално жури подпомага избора на награден за специални заслуги, който се обявява на гала церемония по награждаването през януари.

Наградите на NBR обикновено се разминават с предпочитанията на Оскарите, като последното съвпадение в категорията "най-добър филм" е за "Беднякът милионер" от 2008 г., а в категорията "най-добър режисьор" - за Мартин Скорсезе през наградния сезон 2006-2007 (за "От другата страна").

Връчването на тазгодишните награди ще се състои на 8 януари 2019 г. (вторник) в залата за събития "Cipriani 42nd Street" в Манхатън, с водещ телевизионната звезда Уили Гайст.

По-долу ще видите пълен списък на наградените. "Зелената книга" с режисьор, сценарист и продуцент Питър Фарели има и второ отличие - на Виго Мортенсен за най-добър актьор. Биографичната драмедия разказва за тъмнокож класически пианист (Махършала Али) и неговия шофьор (Мортенсен), които обикалят американския юг през 1960-те години. "Роди се звезда" на Купър взима 3 награди: освен за режисура, в музикалната драма играе най-добрата актриса в лицето на Лейди Гага, както и най-добрият поддържащ актьор - Сам Елиът. С повече от една награда си тръгва и "Ако Бийл Стрийт можеше да говори" на Annapurna Pictures - Реджина Кинг е най-добра поддържаща актриса, а режисьорът на филма Бари Дженкинс е написал най-добрия адаптиран сценарий.

Най-добър филм: "Зелената книга"
Най-добър режисьор: Брадли Купър ("Роди се звезда")
Най-добър актьор: Виго Мортенсен ("Зелената книга")
Най-добра актриса: Лейди Гага ("Роди се звезда")
Най-добър поддържащ актьор: Сам Елиът ("Роди се звезда")
Най-добра поддържаща актриса: Реджина Кинг ("Ако Бийл Стрийт можеше да говори")
Най-добър оригинален сценарий: Пол Шрейдър ("First Reformed")
Най-добър адаптиран сценарий: Бари Дженкинс ("Ако Бийл Стрийт можеше да говори")

Най-добра анимация: "Феноменалните 2"
Актьорски дебют: Томасин Маккензи ("Leave No Trace")
Режисьорски дебют: Бо Бърнъм ("Eighth Grade")

Най-добър чуждоезичен филм: "Студена война"
Най-добър документален филм: "RBG" (Ruth Bader Ginsburg)
Най-добър актьорски ансамбъл: "Crazy Rich Asians".

Специалната награда за киноистория е поделена между два филма: "The Other Side of the Wind" (2018) под режисурата на Орсън Уелс - сниман между 1970 и 1976 г., но незавършен, а през тази година постпродукцията е осъществена и лентата е представена от Netflix на фестивала във Венеция на 31 август, след това на други фестивали и от 2 ноември е в интернет. Второто наградено заглавие е документалният "They'll Love Me When I'm Dead", разказващ за последните 15 години от живота на Орсън Уелс и усилията му да довърши "The Other Side of the Wind".

Наградата "Свобода на изказа" ("Freedom of Expression") е за филмите "22 July" - копродукция в жанра драматичен трилър за масовото убийство, извършено от Андеш Брейвик в Норвегия на 22 юли 2011 г., и "On Her Shoulders" - документален разказ за носителката на Нобелова награда за мир Надя Мурад, язидка, избягала през 2014 г. от сексуално робство от Ислямска държава.

Топ филми:
- "The Ballad of Buster Scruggs"
- "Черната пантера"
- "Can You Ever Forgive Me?"
- "Eighth Grade"
- "First Reformed"
- "Ако Бийл Стрийт можеше да говори"
- "Мери Попинз се завръща"
- "Нито звук"
- "Рома"
- "Роди се звезда"

Топ 5 чуждоезични филми:
- "Изпепеляване" (Южна Корея)
- "Попечителство" (Франция)
- "Den skyldige" ("The Guilty", Дания)
- "Щастливият Лазаро" ("Happy as Lazzaro", Италия, Швейцария, Франция, Германия)
- "Джебчии" (Япония)

Топ 5 документални филми (по азбучен ред):
- "Crime + Punishment"
- "Free Solo"
- "Minding the Gap"
- "Three Identical Strangers"
- "Won’t You Be My Neighbor?"

То 10 независими филми (по азбучен ред):
- "Смъртта на Сталин"
- "Lean on Pete"
- "Leave No Trace"
- "Mid90s"
- "Старецът и оръжието"
- "The Rider"
- "Търсене"
- "Sorry to Bother You"
- "We the Animals"
- "You Were Never Really Here".
Copyright © 2024 Dir.bg.