"Фаворитката" доминира на британските награди за независимо кино

03.12.2018 г.
Историческата драма на Йоргос Лантимос "Фаворитката", която излиза у нас през февруари, спечели на вчерашната церемония по награждаването в Лондон 10 награди - включително най-престижните: за най-добър филм, режисьор, сценарист и актьори в лицето на Рейчъл Вайс и Оливия Колман. Събитието "British Independent Film Awards" (BIFA) се проведе във викторианската сграда "Old Billingsgate" в центъра на града.

Лантимос спечели в категорията за режисура, в която бе изправен срещу конкурентите си "American Animals", "Beast", "Неподчинение" и "You Were Never Really Here". Наградите за мъжете-актьори отидоха при Джо Коул от "A Prayer Before Dawn" и Алесандро Нивола от "Неподчинение". "Roma" на Алфонсо Куарон бе обявен за най-добро международно инди, като надделя над американския уестърн "The Rider" (носител на наградата "Gotham" отпреди седмица) и още три филма от Оскаровата надпревара за чуждоезичен филм - ливанската драма "Capharnaüm", полския "Студена война" и японския "Крадци от магазини". Трите награди за успешен дебют отидоха за "Ray & Liz" (при продуцента и при режисьора) и британо-американската криминална драма "American Animals" (при сценариста). Наградата за най-добър независим документален филм получи автобиографичният "Evelyn" на британския социален антрополог и бивш професионален сноубордист Орландо фон Айнзидел.

"Фаворитката" бе аплодиран още за операторско майсторство, кастинг, сценография, костюми, грим и прически. “You Were Never Really Here” спечели за звук и музика, а “American Animals” - за монтаж. Анимацията "Early Man", която отпадна от разпространение в България, спечели за визуални ефекти.

Филмът на гръцкия режисьор, който от 2011 г. живее в Лондон и от 2013 г. е женен за френската актриса, родена в Атина Ариан Лабед, водеше и в номинациите с общ брой 13. Единствено Ема Стоун от каста му загуби за поддържаща роля, но срещу партньорката си Вайс, както и неспечелените номинации за звук и за монтаж. Черната комедия, заснета в Англия, бе обявена за британско инди от BIFA и за американско инди от Gotham на 26 ноември в Ню Йорк, на които се сдоби само със специалната награда на журито за актьорски ансамбъл (Колман-Стоун-Вайс), а Вайс получи и диплома "Gotham Tributes".

Селекцията за BIFA се прави от самостоятелни журита по категориите с изключение на тази за най-добър филм, в която гласуват всички членове. В 20-годишната история на наградите, два пъти носителят на най-добър филм печели и аналогичен Оскар - "Беднякът милионер" (2008) и "Речта на краля" (2010). Други 5 филма, номинирани за голямата награда на BIFA, са били номинирани и за Оскар (без да печелят нито една от двете награди) - "Игра на кодове", "Филомена", "Кралицата", "Елизабет" и миналогодишният "Три билборда извън града".

Специалната награда на журито отиде у режисьора с тринидадски произход Хорас Ове, а наградата на "Variety" получи Фелисити Джоунс - тази награда е за кинодеец, който фокусира международно внимание към Великобритания и по този начин подкрепя местната филмова индустрия. Джуди Денч пък бе почетена с наградата за цялостно творчество на името на покойния ирландски актьор и певец Ричард Харис.
Copyright © 2024 Dir.bg.