Филм по популярния феномен Escape Room, реална трагедия в Полша

09.01.2019 г.
Филм по популярния феномен Escape Room, реална трагедия в ПолшаТози петък в кината у нас тръгва "Escape Room: Играй или умри" - звучи като филм на ужасите, а всъщност е едно от най-разрастващите се забавления в света: феноменът "escape room" (стая за бягство). Въоръжени единствено със своя ум и с различните способности на хората, събрани в стаята заедно с вас, играчите трябва да разбиват кодове, да дешифрират загадки и да отключват скрити сейфове възможно най-бързо. Всяка стая има тайно условие, като играчите трябва да работят в екип и да се забавляват заедно.

Още от зараждането на идеята през 2010 г. стаите за бягство се радват на невероятна популярност по целия свят, задоволявайки желанието на човечеството за забавление и бягство от реалността. Първите игри се състоят предимно от логически пъзели, решавани на хартия с молив, а по-късно са въведени катинари, които могат да бъдат отключени с намирането на скрити ключове и кодове чрез предметите, оставени в стаята. В днешно време преживяването е обогатено с интерактивни пъзели, използващи нови технологии, реалистични декори и усложнен сюжет, което добавя повече театралност и атмосфера. Помещения "escape rooms" на постоянни локации се строят първо в Азия, след което в Унгария, Австралия, Нова Зеландия, Русия и Южна Америка. Днес те са над 8 000 в света, най-много в Европа, северна Америка и източна Азия. Само в София стаите са над 80.

Вижте трейлъра

Само преди дни - в петък, на 4 януари т.г., в Полша загинаха пет 15-годишни тийнейджърки след пожар в Стая за бягство. Трагедията в двуетажна бетонна сграда в град Кожалин, североизточната част на страната, се случи в малка стая без прозорци, необзаведена с резервен изход и каквито и да било мерки за сигурност. Пожарът е възникнал след теч в цилиндър за отопление, напълнен със смес от пропан и бутан. Властите затвориха 26 места за този тип развлечение в страната. В много държави премиерната дата на новия филм бе отложена с няколко месеца заради събитието в Полша.

Когато американският продуцент от "Original Film" Ори Мармър (Ori Marmur, работещ от юни 2018 г. в Netflix) отива в "стая за бягство" със семейството си, той вижда в това потенциал за филм с глобален успех, тъй като зрителите по света се интересуват от подобна концепция. „Помислих, че ще е много приковаващо вниманието и невероятно забавно, нещо като да играеш на живо настолна игра!“, казва той. Проектът изглежда с потенциал, с класическата мистерия около една заключена стая, и с помощта на продуцента Нийл Х. Мориц той започва да го разработва. Двамата напредват бързо и решават да вдигнат залозите, създавайки най-екстремната стая за бягства: тя не само е невероятно опасна и бягството от нея е почти невъзможно, но когато времето изтече, може да се простите с живота си...

„Трябва да използвате своя ум, когато сте в такава стая, защото хората, които са я създали, искат да умрем един по един“, казва актьорът Джей Елис. „Постоянно сте нащрек да не объркате нещо, къде може или не може да стъпвате и къде всъщност е изходът, като внимавате нещо друго да не отклони вниманието ви“.

Адам Робител, който последно режисира успешния хорър хит "Коварен капан: Последният ключ", е режисьор на филма. „Добрите стаи за бягство са идеални за представяне в киното: попадате в бункер от времето на Студената война, разлиствате досиетата на ЦРУ, след това натискате бутон и изведнъж се появява скрит проектор, който прожектира синя светлина и виждате карта“, добавя Робител. „Тези стаи са истинско произведение на изкуството и усетих потенциала да направя визуално завладяващ филм“.

"Escape Room: Играй или умри" е едновременно психологически трилър и хорър. „Това беше възможност да направим нещо забавно. В хорър филмите обикновено всичко се случва през нощта и визията не винаги е завладяваща – тя се осланя повече на вашето въображение“, казва Ори Мармър. „Ние опитахме нещо друго. Филмът е с невероятни декори и интересна визия, като историята е представена все едно сте в истинска стая за бягство, каквито добре познавате. Зрителите могат да се почувстват като герои във филма и да разгадават пъзелите и загадките заедно със самите актьори“.

Всички герои във филма са решили да преминат през изпитанията на стаята за бягство – и те ще установят, че съществува тайна, която ги свързва. „Всички те сами са избрали да бъдат тук – не са били отвлечени или принудени да участват“, отбелязва Мармър. Въпреки това те получават повече, отколкото са очаквали.

Докато героите разрешават загадки, които са част от преживяването във всяка отделна стая, те се изправят пред един по-голям пъзел за разрешаване – защо всеки от тях е решил да участва. Както се оказва, всички те имат нещо общо помежду си.

„Идеята за непознати, които са събрани на едно място по загадъчни причини, трябва да се приспособят в тази среда и да работят в екип, беше наистина интригуваща“, казва режисьорът Робител.
Оказвате се в една стая – без прозорци и само с една врата, която е заключена. Безумецът, който ви е заключил тук, е създал поредица от дяволски хитри и трудни загадки, които ако бъдат решени в правилния ред, ще ви осигурят ключ към вашето освобождение. И за да направи нещата още по-трудни, той е поставил тиктакащ часовник, според който разполагате с един час, за да разрешите пъзела и да избягате... или да се сблъскате с последствията.

В сюжета на филма шестима непознати се оказват в ситуация извън техния контрол и трябва да използват своя ум, за да намерят изход - или да се простят с живота си.
Copyright © 2024 Dir.bg.