Очаквани български премиери 2019

Дачо Дачев, 27.01.2019 г.
Очаквани български премиери 2019След като миналата година 16-те премиери на български пълнометражни игрални филми излязоха на второ място по брой след тези от САЩ (83), настоящата година се очертава като не по-малко зрителски атрактивна за българското кино. С двете уговорки - че в родните заглавия не включваме миноритарните участия в копродукции и че в премиери не включваме фестивалните.

Лесно можем да установим от рубриката ни "Очаквани заглавия", подредена хронологично по премиерна дата, кои заглавия с първа страна на произход България ще имат ограничена или масова дистрибуция по кината у нас. След като двата големи разпространителя с общо 74.2% пазарен дял в бокс офиса не се занимават с български филми, на наше разположение са няколко по-малки разпространители: "Лента", "bTV Studios" и "А Плюс Филмс", с чийто репертоар разполагаме, както и "Purple Rain", "Арт Фест" и др. (които не съставят годишен репертоар). От практиката знаем, че обикновено в последния момент с премиери се включват и други разпространители, като понякога това са и самостоятелно самите продуценти.

Наличният към момента списък с български премиери за 2019 г. е следният:

- "Смартфонът беглец" / Амрита Арт / 08.02.
- "Грешници" / bTV Studios / 15.02.
- "Уют" / Лента / 22.03.
- "Снимка с Юки" / Purple Rain / 05.04.
- "Моторът" / А Плюс Филмс / 05.04.
- "Лошо момиче" / А Плюс Филмс / 12.04.
- "Далеч от брега" / А Плюс Филмс / 24.05.
- "Писма от Антарктида" / Лента / 11.10.
- "Завръщане" / bTV Studios / 18.10.
- "Доза щастие" / bTV Studios / 08.11.
- "Диви и щастливи" / Лента / 22.11. (с резервна дата 06.12.)
- "В кръг" / Purple Rain / (ноември).

Със сигурност можем да очакваме повече заглавия, които ще излязат по кината до края на тази година. Родните филми все повече съкращават и времето между фестивалните си и комерсиалните си премиери, резултат от успешната работа на фестивали като "София Филм Фест", "Любовта е лудост", "Златна роза", "CineLibri", "SoIndependent" и др. Такъв филм се надяваме да стане например "Прасето" на Драгомир Шолев, "Ирина" на Надежда Косева, завършен е и проектът "Танго в тунела". Очаква се фестивална премиера и на "Обичам те, Бойдин".

От анотациите към съответните заглавия нашите читатели могат да си изградят собствена представа за актуалните творчески екипи, жанровото разнообразие, сюжетите, както и да разгледат галериите от налични фотокадри и разпространените видеоматериали (трейлъри), а така също свързаните със заглавието или екипа новини.
Copyright © 2024 Dir.bg.