Филмът на Ерън Соркин за Чикагската седморка върви към снимки

02.02.2019 г.
Филмът на Ерън Соркин за Чикагската седморка върви към снимкиВторият режисьорски проект на Ерън Соркин, носител на "Оскар" и две номинации за сценарий ("Социалната мрежа" 2010, "Кешбол" 2011 и "Принцесата на покера" 2017), се очертава да бъде реализиран въпреки получилото се забавяне във времето. Проектът за политическа драма, озаглавен "The Trial of the Chicago 7" - "Делото срещу Чикагската седморка" - върви към своя производствен етап с очертаващи се снимки в края на това лято. Локациите засега са Торонто (Канада) и, разбира се, Чикаго.

По информация на Deadline, чудесната за Соркин новина е свързана с Европейския филмов пазар EFM, който съпътства 69-ия Берлински кинофестивал (7-17 февруари). В подготовка за събитието, продуцентите от "Amblin Entertainment" са предоставили международните продажби на заглавието на "Rocket Science", филмова къща базирана в Лондон и основана от продуцента с неизвестна националност Торстен Шумахер, бивш шеф на английската "HanWay Films". "Rocket Science" разчита на консорциум от европейски, близкоизточни и азиатски инвеститори, като в стартовото й портфолио са заглавия като "На плажа Чезъл", "Старецът и оръжието", "Ван Гог: Пред портите на вечността", "Джулиет гола", излизащият скоро "The Beach Bum", сваленият от репертоара за България "Destroyer", проектът на Гай Ричи "Toff Guys" и др.

Очаква се голям интерес от страна на купувачите в Берлин към "The Trial of the Chicago 7", който има и звезден актьорски състав - Еди Редмейн, Саша Барън Коен, Сет Роугън, Джоузеф Гордън-Левит, Майкъл Кийтън и др. Продуценти са звездите на основаната от Спилбърг "Amblin" - Марк Плат (с 2 номинации за "Оскар") и Мат Джаксън.

"Чикагската седморка" е отдавнашна, 10-годишна страст на Ерън Соркин, който прокара в средата на декември миналата година на Бродуей и своята пиеса "Да убиеш присмехулник" по едноименния роман на Харпър Лий от 1960 г. Соркин се справи с юридическите проблеми от страна на наследниците на Лий и пиесата му върви с огромен успех, но това забави работата му по Седморката - първоначално снимките се планираха за този месец, февруари 2019 г. Въпреки отлагането и дори съмненията за бюджетни проблеми, от Амблин останаха твърди в избора си на Соркин като сценарист и режисьор на филма.

Ерън Соркин (Aaron Sorkin):


Сценарият на Соркин стъпва на документалния филм на Брет Морген "Chicago 10" от 2007 година, използващ архивни кадри и анимация за историческото представяне на осем антивоенни активисти, подведени под съдебна отговорност след конвенцията (конгреса) на Демократическата партия в САЩ през август 1968 г. за номиниране на кандидати за президентските избори по-късно същата година. 110-минутният филм на Морген бе озвучен от Ханк Азария, Дилън Бейкър, Ник Нолти, Марк Ръфало, Рой Шайдър, Лив Шрайбър, Джефри Райт, Ейми Райън и др.

Делото, известно днес като "Chicago Seven", но оригинално "Chicago Eight", е свързано с войната във Виетнам и протестите срещу нея в Чикаго - те не са били разрешени, но все пак са се провели с над 15 000 участници на няколко километра от провеждащия се в "Международен амфитеатър" партиен форум. В резултат правителството обвинява няколко души в заговор, бунт и други криминални престъпления. Заедно с тях, 8 полицая са обвинени в нарушаване на граждански права. Същинският процес започва на 24 септември 1969 г. и завършва с присъди на 18 февруари 1970 г. Обвиненията в заговор са отпаднали, но няколко души са осъдени на по 5 години затвор и глоба за пресичане на щатската граница с намерението да организират бунт. При обжалването от ноември 1972 г. обаче, апелативният съд сваля присъдите по процедурни мотиви.

По думите на Соркин, той ще направи филм "за един от най-ненормалните, смешни, напрегнати, най-трагични и най-триумфални процеси в американската история". Според него, "макар C-7 да се случва в края на 60-те години, няма по-точно време от днес тази история да бъде разказана".

Chicago 7: Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines, Lee Weiner:
Copyright © 2024 Dir.bg.