И Джефри Ръш спечели дело по линията "сексуално посегателство"

11.04.2019 г.
И Джефри Ръш спечели дело по линията Австралийският актьор и носител на "Оскар" Джефри Ръш ("Shine" / "Блясък" от 1996 г.), който има и 3 номинации за "Оскар"  - за "Влюбеният Шекспир" (1998), "Историята на маркиз дьо Сад" (2000) и "Речта на краля" (2010), както и 2 "Златни глобуса" и 4 номинации, спечели дело за клевета срещу таблоид от Сидни и негов журналист заради публикации, според които той се е държал непристойно със своя млада сценична партньорка в театрална продукция.

67-годишният Ръш заведе дело за клевета срещу "Дейли телеграф", собственост на Рупърт Мърдок, и журналиста Джонатан Моран заради материали, публикувани през 2017 г. Според публикациите, актьорът е упражнил сексуален тормоз и е докосвал непристойно спрямо младата си сценична партньорка Ерин Джийн Норвил по време на постановка на "Крал Лир" в театър "Сидни" през 2015-2016 г.

Съдия Майкъл Уигни от Федералния съд в Сидни е постановил, че Джефри Ръш е оклеветен от публикациите и му е присъдил обезщетение в размер на 850 000 австралийски долара (около 609 000 щатски долара) заради негативния ефект от публикациите върху репутацията му. На изслушване през май Ръш може да получи допълнителна компенсация заради пропуснати ползи в резултат на публикациите.
По думите на съдия Уигни, поведението на таблоида и журналиста е било "неуместно и неоправдано", а публикациите - "безотговорен пример за търсеща сензация журналистика от най-лош вид". Съдията освен това не е бил напълно убеден в надежността като свидетел на склонната да "преувеличава и разкрасява" обвинителка Ерин Джийн Норвил.

След произнасянето на присъдата Джефри Ръш е заявил, че в случая няма победители.
"Делото беше крайно стресиращо за всички замесени", е казал актьорът пред репортерите извън съда. Ръш също така е благодарил на семейството си за подкрепата.
Copyright © 2024 Dir.bg.