стана известно, ..."/> Кино

"Пинокио" на Гароне изпревари останалите

24.12.2019 г.
Преди година стана известно, че поне трима режисьори разработват свои версии на класическата история за дървена кукла, наречена Пинoкио, която оживява. Италианският режисьор Матео Гароне успя да изпревари своите конкуренти Пол Кинг (Disney) и Гийермо Дел Торо (Netflix), като на екран в Италия вече излезе неговият "Пинокио" - при това той зае No.2 място в бокс офиса непосредствено след "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър". Успехът на Гароне се дължи и на обстоятелството, че е направил стандартен семеен филм, но със свой персонален отпечатък.

"Съдейки по предишните ми филми, някой би си помислил, че този Пинокио е мрачен или насилствен. Вместо това, в киносалона той попада на един светъл и искрящ филм. Той е за всички аудитории", казва Гароне в интервю за Варайъти.

51-годишния италианец проби на международния пазар със сериала "Гомор" от 2008 г. - обявен за най-добър режисьор от Европейските филмови награди и с престижната награда Давид ди Донатело. Продукцията му "Reality" взе голямата награда на журито от Кан 2012, романтичното хорър фентъзи и негов англоезичен дебют "Приказка на приказките" също бе номинирано за Златна палма през 2015 г., а трилърът "Кучкар", освен че попадна в селекцията, спечели и наградата за най-добър актьор от Кан 2018 (в лицето на Марчело Фонте), получи номинация за БАФТА '2019, взе 9 награди "Давид ди Донатело" и много други.

"Пинокио" на Гароне бе поканен на Берлинале 2020 и артистичният директор на фестивала Карло Чатриан вече обяви гала премиерата му там. Историята съдържа стремежа към свобода и бягството от правилата, но така също и податливостта към изкушенията, според автора й. Гароне, който е и сценарист, и продуцент на лентата разказва, че още като дете се идентифицира с героя си Пинoкио. Когато пораснал, животът го превърнал в Джепето (бащата на дървената кукла) - той е татко на дете, което много прилича на него. През последните години Гароне е можел да изучи Пинoкио чрез сина си Никола, роден през 2008 г.  по начина, по който го лъже и по начина, по който се измъква от трудни ситуации.

Гароне твърди, че сърцевината на филма му е в любовта между баща и син и как детето отстоява себе си.

Гароне работи с Роберто Бенини, когото счита за част от италианската филмова история. "Той е актьор, режисьор и много повече. Освен това от него струи цялата история на Пинoкио, отразявайки селската култура на Тоскана. Къде да търся по-добър Джепето? Бенини има и естествено комедиен характер, така че ми помогна да намеря решения със светлина и с ирония.

По време на снимките постоянно мислех за това, как децата биха изживели всяка една сцена. Мантрата ми е всичко да бъде опростено, без интелектуални суперконструкции - директно към емоциите на зрителите. Филмът е огромно мое порастване като режисьор!"

Британският копродуцент Джереми Томас, носител на "Оскар" за "Последният император" отбелязва:
"Независимо че "Пинокио" включва множество специални ефекти, той по същество е един занаятчийски италиански филм". Томас разкрива, че в ролята на куклата влиза 8-годишният Федерико Йелапи, който ежедневно е трябвало да изтърпи тричасово гримиране, за да стане "от дърво". Това е първият игрален филм, в който Пинoкио си е направен от дърво - а освен носа, една от най-трудните задачи е била усмивката на персонажа. "Пинoкио е образ, който се смее, той е темпераментен, пълен с живот. Но понеже е от дърво, не е лесно да се усмихва. Това бе едно от големите предизвикателства", завършва Томас пред Варайъти.
Copyright © 2024 Dir.bg.