София Филм Фест гостува в Габрово

31.08.2020 г.
София Филм Фест гостува в ГабровоСофия Филм Фест и Община Габрово продължават ползотворното си партньорство вече 11 години – традицията е установена и киноманите в града знаят, че независимо от обстоятелствата, могат да разчитат на новите и най-важни филми от изминалата година, които се появяват пред публиката и гостите на града в селекцията на „София Филм Фест в Габрово“.

Ръководството на Община Габрово е верен партньор в просветителската мисия на София Филм Фест, а 11-ото издание се реализира с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Зала „Възраждане” (395 места, до сградата на общината - площад Възраждане 3) отново ще бъде домакин на събитието в рамките на три дни, този път през септември. Филмите са 7, цената на билета е 3 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е на стойност 15 лв.

* * * * * * *

Откриващ филм в четвъртък, 17 септември от 18:00 ч., е "Босият император".
Зрителите ще имат шанса да проследят новите приключения на познатия белгийски крал Николас III. Филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс е драматична комедия, която разказва за премеждията на краля на Белгия (Петер ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Заедно със своя антураж (Люси Дебе, Брюно Жорис, Титус де Воогт) и една нова приятелка – очарователната Лейди Лиз (Джералдин Чаплин) те попадат под опеката на авторитарния директор на санаториума, доктор Ото Крол (Удо Кир). В един момент се появява и делегация от Виена, водена от д-р Илзе фон Щрохайм (Джералдин Чаплин), начело на националистическата „Нова Европа“. Кой ще бъде първият император на Нова Европа?

Филмът, който е продължение на култовия „Белгийският крал“ от 2016 г., ще събуди особено любопитство сред габровската публика. Началният му епизод е сниман изцяло в Габрово - с възстановка от убийството на принц Фердинанд в Сараево - и много от жителите ще се видят на голям екран.

Специални гости ще бъдат представители на българския екип, който участва в създаването на филма, които ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат на разположение за разговор след края на прожекцията.

* * * * * * *

В 20:15 ч. същия ден е абсолютният фестивален хит, носител на „Златна Палма“ от Кан ’2019 и на четири награди "Оскар" - „Паразит“, седми пълнометражен филм на прочутия корейски майстор Бонг Джун Хо.
Тази увлекателна, екзотична история удиви света и е сред най-харесваните и коментирани филми в цял свят. С 266 награди и 236 номинации, сред които „Златен глобус” за чуждоезичен филм, две награди БАФТА– за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий, „Паразит“ е позициониран на 29 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт IMDb.

Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

* * * * * * *

През втория фестивален ден - 18 септември (петък) - в 18:00 часа отново в зала „Възраждане“ ще се прожектира един от най-обсъжданите и харесвани филми на 2019 година, документалният разказ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов „Медена земя“.
Това е единственият филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм.

Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и от време на време пътува до столицата, за да продава своя мед…

* * * * * * *

Прожекциите продължават в 20:00 часа с „Предателят“ на изкусния италиански разказвач Марко Белокио.
Творбата му получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и най-добър актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

Филмът разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. „Това е биография в истински Белокио стил. Визионерски и оригинален, той обединява ужас и наподобяващ сън делириум“, пише „Cineuropa“. Марко Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора.

Пиерфранческо Фавино е изключително впечатляващ в образа на Бушета. Той се радва на живота, красивите дрехи, вилите и много жени, но в светската суета се прокрадва безпокойство и несигурност... Той е пълна противоположност на своя съперник Тото Риина (Никола Кали), шеф на Корлеоне, който убива семейството на Бушета след предателството.

* * * * * * *

В третия фестивален ден 19 септември (събота) ни очаква традиционен киномаратон. Стартът е в 11:00 часа с изкусителна традиционна анимация, която е подходяща не само за деца, а и за всички членове на семействата - „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на режисьора Лоренцо Матоти.

Филмът е „стилна адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 година. Книгата на Будзати е илюстрирана с неговите собствени наивистични рисунки. Матоти и неговият екип са решили да запазят част от този стил. В някои сцени се долавят елементи на политическа сатира и екологична загриженост, но това е преди всичко фантастичен разказ, който изобразява краткотрайния съюз на хората и мечките в Сицилия от далечното минало,“ коментира Лий Маршал за „Screen Daily“.

Историята разказва за могъщия крал на мечките, който слиза със своето семейство от планината към света на хората, за да открие отдавна изчезналия си син и да осигури храна за зимата. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време…

* * * * * * *

Вторият филм от програмата за деня е в 18:00 часа с едно от най-новите български заглавия - „Бащата“, което е третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
През 2019 г. той спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм и още два приза; спечели и голямата награда на фестивала в Тирана, приза за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и три отличия на филмовия фестивал в Арас, Франция.

Семейната драма съчетава комични и абсурдни елементи в разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини...

* * * * * * * *

Завършваме съботния филмов ден и програмата на 11-ия София Филм Фест в Габрово с прожекция в 20:00 часа на един предизвикателен и много интересен македонски филм - „Господ съществува, името й е Петруния“ на режисьорката Теона Митевска.
Носителят на наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 година разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

Филмът записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’2019.
Copyright © 2024 Dir.bg.