Започна Фестивалът на френския филм

22.11.2021 г.
Започна Фестивалът на френския филмВ петък, 19 ноември, Френският институт в България в партньорство с Киномания стартира 11-ото издание на Фестивала на френския филм. Той ще продължи до 4 декември в София, Пловдив и Варна. В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината Славейков, Люмиер, G8, Одеон, Euro Cinema, Дом на киното и Влайкова, в Пловдив - в Лъки Дом на киното и във Варна - във Фестивален и конгресен комплекс Варна.

Откриващ филм в кино "Люмиер" бе "Анет", който тази година откри кинофестивала в Кан и получи награда за най-добра режисура. Програмата на фестивала включва 13 филма, разделени в три селекции.

Рубриката „Филмите на годината“ представя 7 заглавия от 2021 г. - среща с най-доброто и най-новото от френското кино:
- „Анет“ на Лео Каракс,
- „Докато си жив“ ("De son vivant") на Еманюел Берко,
- „Кръстоносният поход“ на Луи Гарел,
- „Любовите на Анаис” ("Les amours d'Anaïs") на Шарлин Буржоа-Таке,
- „Между два свята“ ("Ouistreham") на Еманюел Кариер,
- „Младите любовници” на Карин Тардийо и
- „Сестри” ("Soeurs") на Ямина Бенгиги.

Трите филма от селекцията "Класически филми" ще ни срещнат с легендарния Жан-Пол Белмондо, който ни напусна през септември, и с една култова двойка - Ив Монтан и Симон Синьоре, чиято стогодишнина oтбелязваме тази година.
В програмата:
- „Пътят на едно разглезено дете” ("Itinéraire d'un enfant gâté", 1988) на Клод Льолуш, с участието на Жан-Пол Белмондо,
- „Сияние на жена” ("Clair de femme", 1979) на Коста-Гаврас, с участието на Роми Шнайдер и Ив Монтан,
- „Диаболичните” (a.k.a. "Диаболично" - "Les diaboliques", 1955) на Анри-Жорж Клузо, с участието на Симон Синьоре и Пол Мьорис.

Новата VR селекция, организирана в рамките на инициативата Novembre Numérique в партньорство със Sofia VR Fest, ще представи три филма с виртуална реалност, които ще ни потопят в един друг свят:
- „Преобразуване",
- „Бележки за слепотата" и
- „Мрачни очи".
Прожекциите ще се състоят на 26, 27 и 28 ноември в Зала 4 на НДК и са с предварително записване: на 26 ноември, петък са от  16 до 19 ч., а в събота и неделя са от 10 до 19 ч.

Билети се закупуват на касите на кината, като за прожекциите в зала "Славейков" и в НДК билети могат да се закупят и онлайн.
Copyright © 2024 Dir.bg.