Виолета Донева (79) вероятно е убита

27.10.2022 г.
Виолета Донева (79) вероятно е убитаПопулярната българска актриса Виолета Донева е била открита мъртва в жилището си в столичния кв. "Изток" преди дни. При извършения първоначален оглед криминалистите са установили, че по тялото на 79-годишната жена има следи от насилие, съобщиха от Столичната дирекция на полицията. Назначени са множество експертизи, работата на разследващите продължава.

Сигналът е подаден на тел. 112 на 22 октомври, събота, и още същия ден е уведомена и Софийската градска прокуратура. По случая е образувано досъдебно производство, като говорителят на СГП прокурор Десислава Петрова и обясни, че наблюдаващият прокурор е забранил изнасянето на повече информация към момента.

По неофициални данни, тялото на Виолета Донева е намерено, след като няколко дни възрастната актриса не е отговаряла на телефонни позвънявания, а съседи не са я забелязвали да излиза от апартамента си. Наложило се е вратата на жилището да бъде разбита.

За престъплението е заподозряна нейна родственица, за която имало данни, че има психични проблеми

Виолета Донева е родена на 7 септември 1943 г. в Петрич. Внучка е на юриста и политик Стефан Стефанов. Баща й, капитан Павел Джингаров, е разстрелян през 1945 г. след присъда от така наречения Народен съд. Вторият й баща е актьорът Кирил Донев.
През 1966 г. завършва ВИТИЗ със специалност актьорско майсторство, а по-късно учи и телевивизионна журналистика в Софийския университет. Първият й съпруг е Людмил Стайков, който е режисьор и на филма "Обич" (1972 г.), превърнал Донева в легенда. Създаден по романа "Обич" на Александър Карасимеонов, в лентата на красивата Виолета партнира Стефан Данаилов.
Донева и Стайков имат един син, а по-късно се развеждат. Актрисата се омъжва втори път за баскетболиста Атанас Грънчаров, с когото се познават от деца. Той умира преди два месеца, през август тази година.

Работи най-дълго във Военния театър - от 1967 до 1993 г., а след това и в общински театър "Възраждане" и Театър 199. От 2008 до 2010 г. е директор на театър "Възраждане".

Участва и в десетки постановки на телевизионния театър и близо 20 филма, сред които "Двама под небето" (1962) и "Сбогом, приятели!" (1970)  на Борислав Шаралиев, "Дубльорът" (1974) на Иля Велчев, "Допълнение към Закона за защита на държавата" (1976) на Людмил Стайков и др. Още от 70-те години се занимава и с озвучаване на филми. Именно тя дублира гласа на унгарската актриса Едит Салай в ролята и на Фани Хорн във филма на Въло Радев "Осъдени души" (1975). След промените работи също и като журналист и преводач ("Жената от морето" на Хенрик Ибсен, "Любовни писма" на Албърт Гърни и др).

* * * * * * *

В памет на обичаната актриса, телевизия БНТ2 ще излъчи в събота, 29 октомври 2022 г. от 20:30 ч. филма „Обич“.

Виолета Донева печели голямата наградата от Фестивала на българския игрален филм във Варна през 1972 г. Любовната екранизирана драма разказва за такова чувство - по-силно от страстта, по-предано от верността и трайно като вечността. Безусловната обич към човека е любов извън представите на обществото.
Copyright © 2024 Dir.bg.