Българско кино на 13 януари

11.01.2023 г.
Българско кино на 13 януариНационален филмов център обяви месец януари 2023 г. за месец на българското кино. Повод за това е не само 13 януари – датата, приета официално за Ден на българското кино, но и отбелязването на 100 години от рождението на Въло Радев, както и премиери на дълго чакани български филми и една копродукция.

По повод 108 години от първата прожекция на български филм, Дом на киното - София ни кани в 18:00 ч.на 13 януари да гледаме български филми и да отбележим празника. Входът е свободен!

• „Флорентинска нощ“ – анимационен филм, режисьор Сотир Гелев, продуцент и художник Пенко Гелев
• „С внимание към детайла“ - документален филм-очерк за оператора и преподавателя от ВИТИЗ / НАТФИЗ доц. Георги Карайорданов, режисьор Деси Томбушева

Тези два филма ще могат да бъдат гледани и от киноманите в Lucky Дом на киното - Пловдив, начален час 16:30, в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ - Бургас, начален час 18:30 и във Фестивален и конгресен център Варна, начален час 15:30. Навсякъде входът е свободен.

* * * * * * *

Още български филми, които могат да бъдат видени в София на 13 януари:

• Филмотечно кино „Одеон“:
- Селекция късометражно кино „Златна роза“ 2022, начален час 18:30, вход свободен;
- „Празник“
- „4 достоверни истории за една абсурдна вечер“
- „1999“
- „Vox Populi”

• Кино „Влайкова“
- „Крадецът на праскови“: 100 години Въло Радев, начален час 18:30, вход свободен

• Културен център Г8
- „Васил“, режисьор Евелина Прат, копродукция между България и Испания, начален час 19:30, предпремиерно, с билети

• Евросинема
- „Смирен“, режисьор Светослав Драганов, копродукция между България и Румъния, начален час 18:00, предпремиерно, с билети

Имаме възможността да си припомним стари класики, но и да видим новото българско кино - вълнуващи сюжети, емоционални актьорски превъплъщения и силно операторско майсторство.

Партньори на инициативата са БНТ, Българска Национална Филмотека, Столична община, СБФД.
Copyright © 2023 Dir.bg.