27 София Филм Фест - награди

28.03.2023 г.
27 София Филм Фест - наградиНа 25 март 2023 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Милчо Манчевски (Северна Македония) – режисьор, председател на журито
Агнешка Смочинска (Полша) – режисьор
Александра Кочеф (САЩ) – режисьор
Милена Кънева (България-Италия) – сценарист, режисьор, продуцент и актриса
Владимир Пенев (България) – актьор

връчи следните награди:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО“ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, на филма „ЧЕРВЕНИТЕ ОБУВКИ“ (Мексико-Италия) на режисьора Карлос Айхелман Кайзер и продуцентите Габриела Малдонадо, Паоло Ансалди, Алехандро де Иказа, Мария Пия Били.

„За простата история, фокусирана върху човечността, за уменията на авторите на филма, благодарение на които той е оригинален и уникален.“

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО на филма „ЩИПКА КАРАМФИЛ“ (Турция-Белгия) на режисьора Бекир Бюлбюл.

„За спокойното разгръщане на историята, която изненадва зрителите с красота и минимализъм и отговаря на въпросите по един мистичен начин.“

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА на Василис Кацупис за филма му „В КАПАН“ (Гърция-Германия-Белгия-Швейцария-Великобритания).

„За уникалните умения на режисьора да въвлече публиката в един клаустрофобичен свят.“

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) за актьорски постижения бе присъден на Малин Кръстев, за неговото обрано, но изключително силно изпълнение във филма „ДОБРИЯТ ШОФЬОР“ (Финландия-Швеция-България) на режисьора Тонислав Христов.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) бе присъден на филма „ДРУГАТА ВДОВИЦА“ (Израел-Франция) на режисьорката Мааян Рип.

„За този нов, уникален авторски глас, който успешно постига баланс между комедия и драма.“

НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, бе присъдена на филма „СЛЕДА“ (България) на режисьора Аспарух Петров.

„За емоционалния и изпълнен със символи разказ и оригиналния художествен почерк.“

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с председател Костадин Бонев (сценарист, режисьор и продуцент, България) и членове Хана Циелова (сценарист и фестивален програматор, Чехия) и Георги Овашвили (режисьор, сценарист и продуцент, Грузия) на филма „ИЗПЕПЕЛЯВАЩИ ДНИ“ (Турция-Франция-Германия-Нидерландия-Гърция-Хърватия) на режисьора Емин Алпер.

„Този филм съчетава силна история и сериозни кинематографични качества. Режисьорът представя реалния живот с реалните проблеми на съвременното общество не само в Турция, но и на много други места. Реалността се отразява във всички елементи на филма – сценария, актьорите, визията, пресъздадена чрез уменията на оператора.“

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Кейт Краг (режисьор, Великобритания) и членове Ралица Големанова (продуцент и сценарист, България) и Ахмет Бояджиоглу (директор на МФФ „Златен портокал“ в Анталия, режисьор и продуцент, Турция) на филма „АПОЛОНИЯ, АПОЛОНИЯ“ (Дания) на режисьора Леа Глоб.

„За емоционалната сложност, за многостранното представяне на жените, за въплъщението на разпадаща се Европа и идентичността, за въпросите, които поставя за изкуството, артистите и границите. Филмът е своеобразна медитация, посветена на живота, който си струва да се живее, и на загубата във всичките й форми.“

Документалното жури присъди ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „КРЕХКА ПАМЕТ“ (Украйна-Словакия) на режисьора Игор Иванко.

„Почетният диплом се присъжда за чувствително представяне на разпада, за нежния и любопитен поглед към историята на киното – пресъздаващ едно студио и спомена за един човек, както и за въпросите какво всъщност остава съхранено от историята и живота.“

НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ бе определена от жури от фестивалните селекционери Димитрис Керкинос (програматор на МФФ Солун), Башак Емре (програмен директор на МФФ „Златен портокал“, Анталия) и Стефан Ухрик (програматор на МФФ „Фебиофест“, Прага) и бе присъдена на филма „ДОБРИЯТ ШОФЬОР“ (Финландия-Швеция-България) на режисьора Тонислав Христов.

„Журито единодушно реши да присъди тази награда именно на „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов заради честността в пресъздаването на личната отговорност и специалния акцент върху силата на солидарността. Пропит с меланхолията на пропиляно минало, когато животът е бил по-лесен, но пълен с погрешни решения, без никаква сантименталност, филмът подчертава напразните усилия на главния герой да компенсира грешките на миналото и да балансира тежкото бреме, което трябва да носи, с успокояващата сила на приятелството.“    

Журито на ФИПРЕССИ в състав Ладислав Волко (Словакия), Михаел Ланце (Германия) и Росен Спасов (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „ЧЕРВЕНИТЕ ОБУВКИ“ (Мексико-Италия) на режисьора Карлос Айхелман Кайзер.

„Увлекателна история за един старец, принуден да напусне дома си в провинцията, за да отиде в Мексико сити. Натуралистичното и трогателно изпълнение на главната роля ангажира зрителя чрез тази трагична история. Посланието на филма е универсално, но подчертано от специфичния културен контекст.“

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за филм от Балканския конкурс се присъди на „СИГУРНО МЯСТО“ (Хърватия) на режисьора Юрай Леротич.

„За смелостта, искреността и достойнството, с които е разказана тази екзистенциална, но и дълбоко съкровена история.“

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за филм от Международния конкурс за първи и втори филм и Балканския конкурс се присъди на филма „ИЗКУСТВОТО ДА ПАДАШ“ (България) на режисьора Орлин Милчев.

МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „ЧЕРВЕНИТЕ ОБУВКИ“ (Мексико-Италия) на режисьора Карлос Айхелман Кайзер.

„За да не се изгубим в трудния избор, който предлагат дванайсетте достойни филма, ние си поставихме един основен ориентир. Търсихме онази история, която прескача различните за всеки вкусови предпочитания и разбирания. Искрена история, в която всеки може да открие нещо значимо за себе си. Филмът, който избрахме за наш победител, ни напомня именно за тези значими неща, които „не трябва да бъдат отлагани твърде дълго, за да не стане за тях прекалено късно“. Темата за човешката близост и нейната крехкост спря нашия избор върху „Червените обувки“ на Карлос Айхелман Кайзер.“

МЛАДЕЖКАТА ПУБЛИКА избра своя побеител в първия конкурс „СФФ Тийн“ от специално избраните филми – и това е „ВОДИТЕ НА ПАСТАЗА“ (Португалия) на режисьорката Инес Алвеш.


На 26-ото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното на:

Джералдин Чаплин, актриса (САЩ)
Радослав Спасов, оператор, режисор, сценарист и продуцент (България)
Copyright © 2024 Dir.bg.