Започна Международният кинофестивал в Берлин

15.02.2024
Започна Международният кинофестивал в БерлинМеждународният кинофестивал в Берлин, известен като "Берлинале", започна с пресконференция на международното жури днес. "Берлинале" ще бъде официално открит вечерта със световната премиера на ирландската драма Small Things Like These ("Малки неща като тези") по бестселъра на ирландската авторка Клеър Кийган с участието на Килиън Мърфи, съобщи АФП.
Филмът е включен в конкурсната програма и ще се бори за отличието "Златна мечка".

Убедени сме, че историята във филма, която съчетава добротата и желанието да се опълчиш на несправедливостта, ще отекне у всекиго, каза неотдавна творческият директор на "Берлинале" Карло Шатриан. За него и за изпълнителния директор на фестивала Мариете Рисенбек това е последно издание на "Берлинале". От следващата година начело на кинофестивала ще бъде Триша Тътъл.

Смятам, че сме тук, за да видим как артистите отговарят на света, в който живеем в момента. Любопитна съм да видя как се справят, каза на пресконференцията мексикано-кенийската актриса Лупита Нионго. Тя е първият чернокож председател на международното жури в историята на "Берлинале".

Международният кинофестивал в Берлин е първият от трите водещи европейски кинофорума в годишния календар, преди тези в Кан, който се провежда през месец май, и във Венеция през септември.

Седемдесет и четвъртото издание на "Берлинале" представя еклектична програма с продукции на режисьори и актьори от целия свят, звезди, политическа документалистика и независими продукции.

Публиката и медиите очакват звездите, които тази вечер ще минат по червения килим на Потсдамер Плац в Берлин за церемонията по откриването на "Берлинале" в Берлинале Паласт. Държавният министър за културата и медиите на ФРГ Клаудия Рот, управляващият кмет на Берлин Кай Вегнер, Лупита Нионго, Мариете Рисенбек и Карло Шатриан ще обявят началото на 74-ото издание на "Берлинале", съобщи пресслужбата на фестивала. На церемонията по откриването ще бъдат представени членовете на международното жури, което трябва да избере лауреата на голямата награда "Златна мечка" измежду 20 продукции. Водещи на церемонията ще бъдат актрисата Хаднет Тесфай и телевизионният водещ Джо Шюк. Галата ще се излъчва от ZDF/3sat и на живо онлайн.

Сред звездите, които се очакват в Берлин за фестивала, е легендарният американски режисьор Мартин Скорсезе, който ще бъде отличен с почетна "Златна мечка" за приноса си към киното. За световната премиера на Small Things Like These в четвъртък вечерта в Берлинале паласт се очакват Килиън Мърфи, който е в главната роля, Емили Уотсън, Зара Девлин, продуцентът Мат Деймън, режисьорът Тим Миелантс, които по-рано през деня представиха филма на пресконференция.

Фестивалът, който винаги е бил политически ангажиран, тази година е под сериозно напрежение, отбелязва АФП. На пресконференцията към Лупита Нионго и германския режисьор Кристиян Пецолд бе отправен въпрос, свързан с подписите им под открито писмо от декември миналата година, настояващо за прекратяване на огъня в Газа. "Аз съм винаги на страната на мира и се обявявам за дискусиите, каквито се надявам да проведем тук", отвърна германският режисьор. В отговор на въпрос за решението на мениджмънта на фестивала да оттегли поканите към представители на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), Пецолд отговори, че отсъствието им не е от голямо значение. "Според мен не е проблем петима души от АзГ да са в публиката. Ние не сме страхливци: ако не можем да понесем петима души от АзГ в публиката, значи губим битката", каза той. Но продължи: "Стотици хиляди хора в Германия протестират срещу тях и те са много по-важни от тези петима души".
Copyright © 2024 Dir.bg.