Киноклуб към училище в Попово създаде филма „Гости в парка“

25.06.2024
Киноклуб към училище в Попово създаде филма „Гости в парка“Киноклуб към поповско училище създаде свой филм - „Гости в парка“. Лентата вече е в мрежата, а ролите се изпълняват от десетина млади артисти, възпитаници на Професионалната гимназия по техника и лека промишленост в града, разказа за БТА ръководителят им Бойко Михайлов.

Учениците искат най-вече любовни филми, интриги, криминалета и е трудно да влязат в образ, но още по-трудно им е да излязат, коментира той. Михайлов сподели, че младежите, примерно остават съперници и след снимките.  Най-интересното са гафовете, които са допуснали при снимките и тях ги правим в отделно филмче, допълни той.

За членовете на клуба това не е първи опит в заснемането на своя лента. Досега те са работили върху по-сериозна тематика. Зад гърба си оставят кратки филми за видни исторически личности и български революционери. Застъпват историческата тематика в разкази за Георги С. Раковски, за Паисий Хилендарски, за Любен Каравелов.

„Сега решихме да направим разпускащо филмче, тип криминале. Имаме един стар сериал "Подчинено сърце", където учениците се учеха да играят. Главните герои в него вече са пораснали. „Тъкмо ги научим, навлизат и завършват. И така започва обучение на нови ученици, което пък е и добре, защото до дейностите ни се докосват повече ученици“, коментира Михайлов.

Конкретно филмът „Гости в парка“  е разпускащ. В края на годината е награда за участниците, които са работили през годината по проект по националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ на МОН. За снимките актьорите посещават различни обекти из страната. Миникриминалето е снимано в Историческия парк край Варна. Сценарият е дело на Михайлов – написан на коляно, както той сам казва. Снимките са направени без много репетиции в рамките на няколко дни по време на учебния процес и в почивките, разказва ръководителят.

Помощник на Михайлов и децата творци е преподавателят в училището по биология и химия Дима Великова, която е режисьор. На нея е поверена задачата да осигури реквизита, тя се грижи и за гардероба на актьорите.

Бойко Михайлов е преподавател в ПГТЛП в Попово по история и цивилизации, география и икономика. Като хоби започва да прави филми от 2013 г., член е на Кино клуба към Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в града. Има международна и национална награда за оператор. Разказва, че в училището от 2018 г. имат наградени ученически филми за Руско-турската освободителна война, за Учредителното събрание, за Съединението, за войните и България и други.

Клубът към гимназията е създаден през 2018 година. В дейностите са ангажирани между 12 и 15 младежи през годината, възпитаници на учебното заведение.
Copyright © 2024 Dir.bg.